
Türkiye’ye ‘çözüm süreci’ çağrısı
Belçika merkezli Uluslararası Kriz Grubu (ICG), Türkiye’ye yeniden “çözüm süreci”ne dönme çağrısı yaptı.
Uluslararası Kriz Grubu’nun, “Türkiye’deki PKK Çatışmasını Yönetmek: Nusaybin Örneği” başlıkla raporunda, 2016’da Nusaybin’de benzeri görülmemiş şiddet olaylarının yaşandığına dikkat çekildi.
2015 Temmuz ayında başlayan şiddetin şehir merkezlerine taşındığına vurgu yapılan raporda, 21 ayda 2 bin 748 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Raporda, “Yaşanan çatışmalarda 100 bin kişi evini kaybetti ve 400 bin kadar kişi geçici olarak yerinden edildi” ifadesi yer aldı.
Sadece Nusaybin’de 30 bin kişinin evini kaybettiği ifade edilen raporda, insanların umutsuz olduğuna dikkat çekildi:
Raporda, Nusaybin’de 24’ü sivil en az 184 kişinin öldüğü çatışmalarda, 15 mahalleden altısının tamamen yıkıldığı, 6 bin evin ya yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı
Uluslararası Kriz Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da şu çağrıyı yaptı:
“Referandumdan istediği sonucu almış olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürtler arasındaki ideolojik farklılıkları gözönünde bulundurarak toplumsal gerginlikleri gidermeye odaklanmalıdır. Önümüzdeki iki yılda seçim öngörülmediği için Erdoğan milliyetçi seçmenleri mobilize etmeye odaklı olmayabilir.
Kürt hareketinin meşru temsili için kanalların kapatılması ve geçmişten gelen siyasi taleplerin yok sayılması, öfkenin derinleşmesine ve toplumun bazı kesimlerinin radikalleşmesine yol açabilir. Eğer Ankara terörle mücadele yasalarını devletin resmi söylem ve yaklaşımlarına karşı çıkanlara suçlu ilan ederse, Türkiye’deki PKK çatışmasını uzun vadede çözmek için gerekli olan yapıcı ve barışçıl tartışmaların yeniden başlaması mümkün olmayacaktır.”
Çözüm sürecine geri dönün
Raporun son bölümünde ise, Türkiye ve YPG arasındaki gerginliğe dikkat çekilerek, “çözüm süreci”nin yeniden başlaması çağırısı yapıldı.
“Baharın gelmesiyle birlikte çatışmaların yeniden artması ihtimali yüksek. Ankara ve PKK’nın uzantılarının karşı karşıya geldiği Suriye savaşı tehlikeyi daha da büyütüyor” denilen raporda kalıcı çözüm için görüşmelerin yeniden başlatılması gerektiği belirtildi.
Raporda, “Buna paralel olarak Kürtler’in ana dilde eğitim, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, seçim barajının düşürülmesi, terörle mücadele yasalarının reformu ve anayasanın etnik atıflardan arındırılması gibi alanlardaki taleplerinin karşılanması için çaba harcanması gerekecektir” denildi. (Kaynak: VOA)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.