1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'den, YPG'ye karşı 10 bin kişilik ÖSO ordusu!
Türkiye'den, YPG'ye karşı 10 bin kişilik ÖSO ordusu!

Türkiye'den, YPG'ye karşı 10 bin kişilik ÖSO ordusu!

YPG'ye karşı operasyonda kullanılması ve güvenli bölgede görev almaları için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu 10 bin kişilik ordu kurmaya çalıştığı iddia ediliyor.

A+A-

ÖSO kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye, PKK'nin Suriye kolu olarak gördüğü ve kendisine tehdit olarak algıladığı YPG'ye karşı bir ÖSO ordusu kuruyor.

Sputnik'ten deneyimli gazeteci Hikmet Durgun'un haberine göre, Türkiye'in aynı zamanda Cerablus'tan İdlib'e kadar olan bölgede güvenli bölge kurmak istediği ve bu güvenli bölgede görev almaları için bu ÖSO ordusunu oluşturduğu belirtiliyor.

Kısa süre içinde YPG'ye karşı kara ve hava harekatı düzenleme planı yaptığı öne sürülen Türkiye, kara harekatında ÖSO güçlerini aktif bir şekilde kullanmak istiyor.

Suriyelilerden oluşan ve tamam erkeklerden oluşan ÖSO ordusunun sayısının ise şimdilik 10 bin olacağı, gelecekte bu sayının artabileceği iddia edildi.

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan ve eğitimde yer alan bir ÖSO komutanı "Türkiye YPG'ye karşı harekat yapmak ve Cerablus'tan İdlib'e kadar olan güvenli bölgede görev almaları amacıyla Suriyelilerden oluşan bir ÖSO ordusu kuruyor. Bu çalışma 3 aydır devam ediyor. Gaziantep ve Kilis'te Özel Kuvvetler'e bağlı Türk askerleri eğitim veriyorlar. Eğitimler 45 günlük oluyor. Suriye'nin İdlib, Halep, Şam, Hama kentlerinden Suriyeliler eğitime katılıyorlar. Gönüllü olarak bu orduda yer alıyorlar. Eğitime katılanların çoğu Türkmen ve Araplardan oluşuyor. Kürtler de var ama sayıca azlar. Eğitime katılanlara aylık 300 dolar veriliyor. Yeme, içme ve kalacak yerleri de Türkiye tarafından temin ediliyor. Eğitim kısa bir süre sonra sona erecek. Bu kurulan ÖSO ordusunun hedefinde ilk etapta Menbiç, Afrin ve Tel Abyad olacak" dedi.

Sputnik'e konuşan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) yöneticisi Rezan Hiddo ise Türkiye'nin YPG'ye karşı bir ÖSO ordusu kurmak için çalışmalar yaptığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Bize gelen bilgilere göre Türkiye Afrin'e kara harekatı yapmak için ÖSO güçlerini eğitiyor. ABD'nin YPG'yi silahlandırma kararından sonra Türkiye harekete geçmek istiyor. Kobani ve Kamışlı'da ABD askerleri olduğundan Türkiye oraya kara harekatı yapamıyor. Ama Afrin'de ABD askerleri olmadığı için, Türkiye buraya kara harekatı yapmayı planlıyor. Ayrıca Türkiye Azez, Mare, Cerablus-Halep batısı ve İdlib'i tamamıyla kontrol etmek istiyor. Türkiye, Batı Halep ve İdlib bölgesini birleştirmek istiyor. Suriye hükümeti ve Rusya'nın bu plana nasıl bir tepki vereceğini merak ediyoruz. Biz, bir tepki bekliyoruz."

Hiddo, sadece Fırat Kalkanı'nda yer alan ÖSO gruplarının değil, Ahrar'uş Şam ile diğer cihatçı örgütlerin de Türkiye'ye bağlı olduğunu öne sürdü.

Sputnik'e konuşan Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticisi Müslim Mıhemed ise "Fırat Kalkanı oluştuğunda Fırat'ın batısında Azez, Cerablus ve El Bab bölgelerinde savaştı. Türkiye birçok kalkan kuruyor. Şimdide Cezire Kalkanı ve Dicle Kalkanı'nı kuruyor. Dicle Kalkanı'yla Silopi'den Şengal'a kadar olan bölgede bir harekat yapmayı hedefliyor. Türkiye'nin bu konuda projeleri var ve devam ediyor. Türkiye kendi çalışmasını yapıyor fakat PYD, Suriye Kürdistanı ile ilgilenmek yerine ENKS'yi yok etmeyi düşünüyor.  Türkiye, PYD'yi kabul etmiyor. PYD'nin savaşçılarının sınırda olmasına karşı çıkıyor ve bu konuda hazırlıklarını yapıyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.