1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'den BM'ye YPG Tepkisi
Türkiye'den BM'ye YPG Tepkisi

Türkiye'den BM'ye YPG Tepkisi

BM YPG'nin büyük ortak olduğu DSG ile ortak eylem anlaşması imzalamıştı. BM'nin bu adımı DSG dolayısı ile YPG'nin uluslararası muhataplık kazanması anlamına geliyor.

A+A-

 

Dışişleri Bakanlığı, BM'nin YPG’nin öncülüğündeki DSG ile “üyelerin bilgisi dışında” bir araya gelerek "Eylem Planı" imzalamasını kınadı. 

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba'nın, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi (Ferhat Abdi Şahin) ile anlaşma imzalamasının şiddetle kınandığı bildirildi.

 

Açıklamada, Gamba'nın Abdi BM'nin Cenevre Ofisi'nde “üyelerin bilgisi dışında” bir araya gelerek “Eylem Planı” imzalamasının, BM adına “son derece vahim bir gelişme” olduğu belirtililerek “bu yaklaşımı şiddetle kınıyoruz" ifadesine yer verildi.

 

Türkiye'nin, söz konusu gelişme üzerine BM makamları nezdinde derhal gerekli girişimlerde bulunduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"Terörle mücadelede ön sırada bulunması gereken BM'nin, bir terör örgütüyle anlaşma yapması hiçbir şekilde izah edilemez. Bu durum aynı zamanda BM'nin terörizmle ilgili aldığı kararların bizzat BM tarafından açık bir ihlalidir."

 

DSG ile BM anlaşma imzalamıştı

 

BM, DSG ile "bünyesinde çocuk savaşçı barındırmaması" için resmi törenle anlaşma imzalamıştı.

 

BM'den yapılan açıklamada, "DSG'nin, bu anlaşmayla çocukları savaşçı olarak kullanmamayı, bünyesindeki kız ve erkek çocuklarını belirleyerek ayırmayı ve bu konuda önlemler almayı taahhüt ettiği" bildirilmişti.

 

BM raporuna göre, 2016'da YPG’nin bünyesinde 46 çocuk savaşçı bulunurken 2017'de ise 224'e çıkmıştı.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.