1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Türkiye toprağının üç katı orman yok oldu
Türkiye toprağının üç katı orman yok oldu

Türkiye toprağının üç katı orman yok oldu

Dünyada, 2000 ile 2012 arasında doğal afet, hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle 2.3 milyon kilometre karelik orman kaybı yaşandı. Bunun yanında aynı dönemde ormanlaştırılan alanın boyutu ise 800 bin kilometre kare

A+A-

Yeni ortaya çıkan yüksek çözünürlüklü bir harita, Google Earth'ün de yardımıyla ormanlık alanlardaki azalma ve çoğalmayı gözler önüne seriyor. Haritada gördüğünüz yeşil renk ormanlık alanları, kırmızı orman kaybının yaşandığı alanları, mavi ormanlaştırılan alanları, pembe ise ormanların hem kaybedildiği, hem de çoğaldığı alanları gösteriyor. İstanbul'da da kapsamlı ormanlık alan kayıplarının yaşandığının görüldüğü haritada Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde de kısmi ormanlık alan kayıpları dikkat çekiyor.

2000 ile 2012 yılları arasını kapsayan etkileşimli harita, Landsat 7'nin çektiği 650.000 uydu fotoğrafının yardımıyla oluşturulmuş. Science'ın araştırmasına göre Brezilya, ormansızlaşmayı yavaşlatmış durumda ve bu konuda Malezya, Endonezya, Paraguay ve Angola'dan daha iyi bir konumda.

Chip Online'ın haberine göre University of Maryland'dan Profesör Matthew Hansen, tek bilgisayarla yapması 15 yıl sürecek bir işin Google Earth Engine sayesinde birkaç günde tamamlandığını söylüyor.

Verilere göre dünya, 2000 ile 2012 arasında doğal afet, hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle 2.3 milyon kilometre karelik orman kaybetmiş. Bunun yanında aynı dönemde ormanlaştırılan alanın boyutu ise 800 bin kilometre kare.

Brezilya, 2003-2004 ve 2010-2011 yılları arasında orman kaybını yarıya indirerek tüm ülkeler arasında en iyi gelişmeyi gösteriyor. Ormansızlaşmanın en hızlı arttığı ülke ise Endonezya.


 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.