1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye, NATO komutanlık devir teslim törenini terk etti
Türkiye, NATO komutanlık devir teslim törenini terk etti

Türkiye, NATO komutanlık devir teslim törenini terk etti

NATO'da komutanlık devir teslim törenine üye olmamalarına rağmen Rumlar davet edildi. Bunun üzerine Türkiye töreni terk ederek tepki gösterdi.

A+A-

NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'nda (SHAPE) düzenlenen devir teslim töreninde, Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı (SACEUR) görevi Orgeneral Curtis M. Scaparrotti'den Orgeneral Tod D. Wolters'a geçti.

Belçika'nın Mons kentindeki SHAPE'te düzenlenen törende konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "SACEUR titrini taşıyan kişiler ittifakımızın Soğuk Savaş döneminde liderlik üstlenerek Sovyetler Birliği'ni caydırdı. Balkanlar'da şiddetli savaşlara son verdi, Afganistan'da El Kaide'yi yenmemize ve Avrupa'da demokrasi ve özgürlüğü yaymamıza yardımcı oldu" ifadelerini kullandı.

Devir teslim töreninde Amerikalı Orgeneral Wolters, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı'nı Scaparrotti'den devraldı.

Öte yandan Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre üye olmamasına rağmen Kıbrıs davet edildi. Bunun üzerine, törendeki Türk diplomatlar ve subaylar bu durumu protesto etmek için töreni terk etti.

 

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre de olay şöyle gelişti: Türk sivil ve askeri yetkililer, dün akşam saatlerinde töreni düzenleyen SHAPE yönetiminin NATO müttefiklerinin yanı sıra AB üye ülkelerinin askeri ve diplomatik temsilcilerini de törene davet ettiğini öğrendi.

Bu çerçevede, hızlı bir şekilde girişimde bulunan Türk yetkililer, NATO ile herhangi bir ortaklığı dahi bulunmayan Kıbrıs temsilcilerine yönelik davetin geri çekilmemesi durumunda törene katılmayacaklarını bildirdi. Stoltenberg'in ofisinin de durumdan Türk yetkililerin bilgi vermesiyle haberdar olduğu öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.