1. HABERLER

  2. KUDÜS

  3. ''Türkiye İsteseydi İsrail Etkilenirdi''
''Türkiye İsteseydi İsrail Etkilenirdi''

''Türkiye İsteseydi İsrail Etkilenirdi''

Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri’nin onur konuğu Filistinli oyuncu ve yönetmen Muhammad Bakri, Tütün Deposu'nda düzenlenen "Filistin, Kültür ve BDS Hareketi" konulu panelde konuştu.

A+A-

 

Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri’nin onur konuğu Filistinli oyuncu ve yönetmen Muhammad Bakri, Tütün Deposu'nda düzenlenen "Filistin, Kültür ve BDS Hareketi" konulu panelde konuştu.

 

"İsraillileri en çok rahatsız eden şey bence boykot hareketi. Hem ekonomiye hem de şöhretlerine..." diyen Bakri, Türkiye'nin boykota ilişkin tavrıyla ilgili olarak "Boykot hareketi Türkiye’de resmi bir şekilde benimsenmiş olsaydı İsrail etkilenecekti Türkiye’nin tavrından. Türkiye’nin İsrail’e ihtiyacı yok aslında. İsrail’in Türkiye’ye ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Bakri'nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

* "Jenin Jenin" filminde kendi öykümüzü anlattım, mülteci kamplarımızı anlattım. Askeri yargı bunu 2002'de yasakladı. 2004'ün sonuna kadar yasaktı. Bu filmin karşısında 3 tanefilm yaptılar. Biri benim filmimi almış ve filmimde geçen bütün karelerin sahte veya yanlış olduğunu göstermeye çalışıyordu. Yani anti Jenin Jenin. Benim beyaz dediğim her şeye bu siyahtır diye ispatlamaya çalışıyor. Bu 3 tane film İsrail resmi kanallarında gösterildi. İzlenme oranlarının en iyi olduğu saatlerde.

* Ve ben hala takip ediliyorum, kuşatma altındayım. Filmimden dolayı yargılanıyorum. Çünkü onlar boykot ediyorlar beni. Bizler İsrail kuruluşlarının boykotu altında yaşıyoruz. Ben de bu yüzden boykot ediyorum. 2003’ten bu yana mahkemelere gidip geliyorum ve iş bitmedi, yeni davalar açılıyor. Şu an İsrail askerlerinin açtığı son dava ‘Gerçeği göstermeme ve yanlış bilgi vererek İsrail askerlerini teşhir etme’ gibi bir davadan benden 2 milyon 700 bin şekel para cezası istiyorlar. Konu hala devam ediyor. Her gün kabuslar görüyorum, çok iyi uyuyamıyorum ve hayatım hakikaten zor bir hal aldı. Ama inancım tam ve benden mutluluğumu çalmalarına izin vermeyeceğim. Çünkü mutluluk çalınırsa vatan bile önemsiz olabilir. Mutluluk olmadan vatanın hiçbir anlamı yok.

* Hayatım hakikaten toprağımda çok zor. Bütün kanallarımı kapatmaya çalışıyorlar, takip ediyorlar. Benim şansım, yeteneğim. Ara sıra ABD’de, İtalya’da dizilerde oynuyorum. Böyle yaşıyorum işte, noktalar arasında. Boykot etmek kolay değil elbette. Çünkü ben Batı Şeria’da da yaşamıyorum, Gazze’de de yaşamıyorum. İsrail’de Siyonist yapının içinde yaşıyorum ve vergi de ödüyorum. Çok hem de... Bütün istenileni ödüyorum ama hiçbir hak almıyorum.

* 43 yıllık sanat hayatımda İsrail’de 3 tane film yaptım. Bir tanesi Oscar’a adaydı. Bu nedenle İsrail’de bir yıldız haline geldim. İnsanlar da beni filmlerden biliyor. Onların bakış açısıyla siyah gözlü değilim, sakalım yok. Kimseye tehdit unsuru görünmüyorum. Ve bu iyi çocuk birden ‘Jenin Jenin’ diye bir film çekti, etkili bir film. Bana benziyor, hayatıma benziyor, ruhum gibi, sevgi dolu. Nasıl kabul etsinler? Onların yaratmaya çalıştığı gerçeğin zıddında. Onlar diyorlar ki 'Terörizme karşı savaşıyoruz'. Benim de gösterdiğim savaştıkları o insanlar, terörist değiller. Bebek, çocuk, kız çocuk, hamile bir kadın, yaşlı bir adam, evinin yıkılmasına ağlayan bir insan, oradan sökülen bir ağaca ağlayan insan, yaralıları kurtarmak için kan bağışlamak isteyen bir kız çocuğu ama kanı yok, ayakkabıyla konuşan bir karakter. Hepsi küçük, insani anılardı bahsettiklerim. Büyük bir kahramanlık, gürültü koparan, ‘Allahu Ekber’ diyen birşey değildi. Bunlar beni medyada Bin Ladin yapmaz. Bunu yapmasalardı o zaman film hakikaten insanları etkileyebilirdi. Elbette hiçbir film devrim yapmaz ama İsraillilerin mantalitesinde birşey değiştirebilirdi.

* İsrail halkı da dünyadaki halklar gibi yanlış bir algıyla yönetiliyor. Türkiye’de de yanlış bir algıyla yönetilen insan var. ABD’de yanlış algıyla yönetilen çok insan var, böylesi bir başkan seçtiler. Yani rezillik...

* Şu an İsraillileri en çok rahatsız eden şey bence boykot hareketi. Hem ekonomiye hem de şöhretlerine... İşgal sürdüğü müddetçe, Gazze kuşatma altında olduğu müddetçe ve utanmaksızın, soğukkanlılıkla keskin nişancılar Filistinlileri öldürmeye devam ettiği müddetçe boykot devam etmeli. İsrail'le ve İsrail’le ekonomik, kültürel anlamda ilişki kuran herkesi boykot etmeyi destekliyorum ve büyümesi gerektiğini düşünüyorum. Filistin davasına çok önemli bir katkısı oluyor.

* İsrail toplumu şu an yavaş yavaş köşeye sıkıştığını hissediyor. Boykot hareketi Türkiye’de resmi bir şekilde benimsenmiş olsaydı İsrail etkilenecekti Türkiye’nin tavrından. Türkiye’nin İsrail’e ihtiyacı yok aslında. İsrail’in Türkiye’ye ihtiyacı var ve bu denklem önemli bence.

islamianaliz

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.