1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye Asgari Ücrette Avrupanın En Kötü 4. Ülkesi
Türkiye Asgari Ücrette Avrupanın En Kötü 4. Ülkesi

Türkiye Asgari Ücrette Avrupanın En Kötü 4. Ülkesi

CHP’nin hazırladığı asgari ücret raporuna göre, Türkiye, Avrupa'da Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan’dan sonra en düşük asgari ücretin uygulandığı ülke. Raporda kriz yaşayan ülkelerdeki asgari ücretin Türkiye'den fazla olduğu belirtildi

A+A-

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına bağlı olarak kurulan Emek Büroları yeni asgari ücret raporunu açıkladı. 

 

Emek Büroları’nın koordinatörü de olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın duyurduğu rapora göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en kötü asgari ücretin uygulandığı 4. ülke. Raporda, Lüksemburg’da uygulanan asgari ücretin Türkiye’deki ücretten 6,5 kat fazla olduğu kaydedildi.

AB genelinde ortalama asgari ücretin 5 bin TL olduğu ifade edilen raporda Türkiye’de, Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan’dan sonra en düşük ücretin uygulandığı ifade edildi. 

“Kriz altındaki İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da asgari ücretler ülkemize göre 2 kat daha fazla” denilen raporda yer alan bazı tespitler şunlar:

"Kur farkı maaşı eritti"

"Fransa ve Almanya’daki ücretler Türkiye’deki ücretten 5,5 kat daha fazla."

“Ülkemizde asgari ücret ocak ayı içerisinde 335 Euro’ya denk gelirken, Euro kuru Ocak ayı içerisinde 6,00-6,53 TL arasında işlem görmekteydi. 6 Mayıs günü YSK darbesi ile İstanbul seçimlerinin ertelendiği tarihte asgari ücret 295 Euro’ya kadar gerilemiştir. 6 Mayıs tarihinden beri Euro kuru yaklaşık olarak 6,70-6,80 TL arasında seyretmektedir.”

Kriz altındaki ülkelerde asgari ücret Türkiye’dekinden fazla”    

“Hollanda yeni yılda asgari ücreti 1.620 Euro olarak belirlerken İrlanda’da bu oran 1.570 Euro civarındadır. Hollanda ve İrlanda’da yürürlükte olan asgari ücret Türkiye’deki asgari ücretin ortalama 5,5 katıdır.”

“Uzun zamandır kriz ile boğuşan Portekiz, İspanya ve Yunanistan’da asgari ücretler 2020 TL olan ülkemiz asgari ücretlerine göre daha yüksek bir orandadır. İspanya 2019 için asgari ücrete yüzde 22 zam yaparak asgari ücret seviyesini 920 Euro’ya yükseltmiştir. Yunanistan’da asgari ücret 650 Euro Portekiz ‘de ise 600 Euro olarak belirlenmiştir. Kriz ile boğuşan bu ülkelerde bile asgari ücret ülkemizdeki asgari ücretin ortalama 2 kat üstündedir."

 

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.