1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. 'Turistler evinize dönün'
'Turistler evinize dönün'

'Turistler evinize dönün'

'Turistler evinize dönün': İspanya'da solcular turist akınına karşı direniyor

A+A-

 

İspanya'nın Katalonya ve Bask bölgelerinde bazı gençler, tam da turizmin en çok canlandığı ve ülkeye milyonlarca euro getirdiği bir dönemde bazı binaların üzerine 'Turistler evinize dönün' sloganını yazıyor.


 

Protestoların arkasında olan solcu Katalanların sözcüsü, bugünkü kitle turizminin işçi sınıfının durumunu kötüleştirdiğini söylüyor.

Bask bölgesinde yer alan San Sebastian şehrinde ise büyük bir festival olan Semana Grande (Büyük Hafta) sırasında 17 Ağustos tarihinde turizm karşıtı bir protesto düzenlenmesi planlanıyor.

Bölgedeki yetkililer ise eylemlerin izole edilmiş protestolar olduğunu ve turistlerin her zaman ülkeye gelebileceklerini söylüyor.

Turist otobüsüne saldırı

2016 yılında İspanya'yı ziyaret eden 75,6 milyon turist ile rekor bir sayıya ulaşılmıştı.

Son zamanlarda Barcelona, Mayorka ve San Sebastian şehirlerinde ise turistlere karşı bazı şiddet içeren eylemler gerçekleştirildi.

Barcelona'da gerçekleşen bir olayda birkaç maskeli kişi futbol stadyumu yakınınındaki turist otobüsüne saldırdı.

"Turizm mahalleleri öldürüyor" sloganı otobüsün üzerine yazılırken, otobüsün tekerleklerş indirildi. Yolcular yaralanmadı.

Saldırıyı Katalan bağımsızlığı için mücadele eden ve kapitalizm karşıtı bir parti olan CUP'a (Halk Birliği) bağlı solcu bir genç hareketi olan Arran Jovent üstlendi.

CUP tarafından atılan tweette, "@Arran_jovent gençlik hareketine desteğimizi veriyoruz, mahallelerin öldürülmesine karşı hep beraber mücadele etmeliyiz" deniliyordu.

Arran, Facebook sayfasında Mayorka'da insanların yemek yediği bir restorana konfetilerin atıldığı ve bir marinaya sis bombalarının atıldığı videolar paylaşıyor.

Bazı yerlerde turistlerin kiraladığı bisikletlerin lastikleri patlatılıyor.

Arran, "Ülkemizi sadece burjuvazi ve sermayenin fayda gördüğü bir eğlence parkına çeviren ve bizleri köle yapmak isteyen kitle turizmine karşı çıkıyoruz" ifadesini kullanıyor.

'Turizm kapitalizmin bir parçası'

Turizm karşıtı kampanya #touristgohome etiketiyle Twitter'da da büyük bir tartışma başlattı.

Arran sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, "Biz kapitalizm karşıtıyız, sistemi yok etmek istiyoruz ve turizm endüstrisi bunun bir parçası" dedi.

Arran, eylemlerinin savunma amaçlı olduğunu belirterek bugünkü turizm modelinin mahalleleri yok ettiğini ve sahillerde görülebileceği gibi çevreye zarar verdiğini" belirtiyor.

 

 

 

bbc

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.