1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TSK içinde ayrı bir yapılanmaya gidilmiş
TSK içinde ayrı bir yapılanmaya gidilmiş

TSK içinde ayrı bir yapılanmaya gidilmiş

Yargıtay, Balyoz davası boyunca elde edilen dijital dellilerin, elde ediliş biçimleri ve içerikleri itibariyle hukuka uygun olduğuna karar verdi

A+A-

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin Balyoz Planı davasıyla ilgili kararının gerekçesinde, dijital delillerin elde ediliş ve muhafaza şekillerinin usule uygun olduğu ve hukuka uygun deliller olarak hükme alınmalarının isabetli olduğu neticesine varıldığı belirtildi. Kararda, dijital delillerin, ele geçirilmesinden sonra kolluk veya adli makamlar elinde değiştirilmiş olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığının açıkça anlaşıldığı belirtildi

Yargıtay gerekçesinde, Çetin Doğan'ın, iktidarı hükümetten uzaklaştırma ve bu amaç için TSK'da ayrı bir hiyerarşik yapılanmaya gitme kararı aldığının anlaşıldığı ifade edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin oy birliğiyle aldığı kararı, Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul okudu. Yargıtay, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise "sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekçesiyle bozdu.

Yargıtay kararında, hükmün "darbeye eksik teşebbüs"ten değil, "örgüt üyeliği"nden verilmesi gerektiği belirtildi.

Yargıtay 9. Dairesi, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını da "yeterli delil bulunmadığı"ndan bozdu.

Bu 88 sanığın tutuklu olanların tahliye edilmesini isteyen daire, haklarındaki yakalama kararlarının da geri alınmasına karar verdi.

'DİJİTAL DELİLLER HUKUKA UYGUN'

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararının gerekçesinde, dijital delillerin elde ediliş ve muhafaza şekillerinin usule uygun olduğu ve hukuka uygun deliller olarak hükme alınmalarının isabetli olduğu neticesine varıldığı belirtildi.

Gerekçede, dijital delillerin, ele geçirilmesinden sonra kolluk veya adli makamlar elinde değiştirilmiş olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığının açıkça anlaşıldığı belirtildi.

'DOĞAN AYRI YAPILANMAYA GİTTİ'

Kararda, Çetin Doğan'ın, iktidarı hükümetten uzaklaştırma ve bu amaç için TSK'da ayrı bir hiyerarşik yapılanmaya gitme kararı aldığının anlaşıldığı ifade edildi.

Kararın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: Balyoz, Suga, Oraj planlarındaki yaklaşık 20 bin gerçek kişi ve kurumu ilgilendiren 2003'e ait bilgilerin kurgulanmış, asılsız, sahte olduğu savunmalarının, hayatın olağan akışına uygun olmadığı belirtildi.

'VAZİFEDEN MEN ETMEYE GİRİŞMİŞLER'

TSK'nın yasal yapılanması dışında suçu işlemeye dönük ayrı yapılanmaya giden oluşumun, planlama, kapsamlı organizasyon, görevlendirme ve bunun gereklerine uygun çalışmalar yaptığı anlaşılmıştır.

Sanıklar TSK'nın hiyerarşik yapısı dışında hukuka aykırı yetkiyle meydana getirdikleri oluşumla icra organını cebren ıskata veya vazifeden men etmeye girişmişlerdir.

Uluslararası alanda bile caydırıcı gücü bulunan TSK'ya mensup sanıkların kullanabilecekleri cebre karşı icra organının, mukavemet edebilme imkan ve kabiliyeti bulunmamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.