1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump'ın Korkutma Siyaseti
Trump'ın Korkutma Siyaseti

Trump'ın Korkutma Siyaseti

A+A-

 

ABD Başkanı Trump, Pentagon'dan başkent Washington'da büyük bir askeri tören düzenlemesini talep etti. Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan bir askeri törenden etkilenen Trump'ın benzer bir askeri töreni Washington'da istediği belirtildi.

 

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, “Başkan Trump, her zaman ülkemizin güvenliği için her gün hayatlarını riske atan Amerika’nın büyük askerlerinin destekçisi oldu. Savunma Bakanlığı’ndan tüm Amerikalıların şükranlarını sunabileceği bir kutlama arayışına girmesini istedi” dedi.

ABD’de 4 Temmuz kutlamaları ya da başkanlık yemin töreni gibi kutlamalarda küçük çaplı askeri geçit olsa da, Donald Trump tanklı ve askeri teçhizatlı geçişle ordunun gücünü tüm dünyaya göstermek istiyor.

Askeri teçhizatın alenen sergilenmesi ABD’de, eski Sovyetler Birliği ve Kuzey Kore’de olduğu gibi görülen bir durum değil. 1991’de George H.W. Bush, Körfez Savaşı zaferi için böyle bir tören düzenlemişti. 1949 ve 1961’de de dönemin ABD başkanları Harry S. Truman ve John F. Kennedy, soğuk savaşın en sert dönemlerinde benzer gövde gösterileri yapmışlardı.

Şimdi de Trump benzer gösterişlerle dünyayı Amerika'nın gücü karşısında korkutmaya çalışıyor. Bu nedenle de bundan bir süre önce Trump ve Twitter yazısında, kendi masası üzerindeki atım ateşleme düğmesinin Kuzey Kore'nin atom bombası düğmesinden çok daha büyük olduğunu yazmış ve çocuklar gibi kendi ülkesinin askeri üstünlüğünü başkalarına anlatmaya çalışmıştı. Trump ayrıca BM Genel Kurul yıllık toplantısında yaptığı konuşmada resmen Kuzey Kore'ye tehditler savurarak bu ülkeyi yerle bir edebileceğini bildirmişti.

Elbette bu tehdit ve korkutma sadece ABD başkanının sözleriyle sınırlı kalmamakta hatta bu ülkenin stratejik siyaset ve belgelerine de yansımakta ve tüm dünyaya Amerika'nın her hangi bir ülkeden en ufak bir tehdit alması ve tehlike görmesi durumunda kendi nükleer silahlarından yararlanabileceğini yansıtmak istemiştir.

Amerikanın savaşlar konusunda kabarık geçmişi ve halı hazırda dünyanın muhtelif yerlerinde bir çok savaş içinde olması meselesi göz önünde bulundurularak şimdi de Donald Trump'ın Amerikan ordusunun geniş katılımıyla çok büyük askeri bir geçit töreni düzenlemek istemeye kalkışması ister istemez insanı kaygılandırmakta ve Amerika'nın yeni maceralar, serüvenler peşinde olduğu izlenimi insana vermekte.

Amerikalı gazeteci Greg Jaffe The Washington Post gazetesinde yazdığı bir yazısında Beyaz Saray ve Donald Trump'ın bu askeri geçit töreni ile gerçekte Amerikanın askeri gücünü tüm dünyaya göstermeye ve ülkeleri bununla korkutarak her istediği sultacılığı yapmaya çalışmakta.

Elbette dünyanın bir çok ülkesinde benzer askeri geçit törenleri düzenlenmekte ama Amerika sürekli olarak kendi toprakları sınırları dışında başka ülkelere karşı savaş halinde olması ve bu savaşlarda devamlı Amerika'nın en son ve modern silahlarını kullanarak dünyaya göstermesi bakımından böyle bir askeri geçit törenine hiç gerek yoktur. Amerika'nın dünyada başka ülkelere karşı sergilediği zaten Amerika'nın askeri gücünü, silahlarının gücünü dünyaya göstermede yeterli olup başka bir girişime ihtiyacı yoktur.

Trump, Amerika'nın en büyük ordusunu teşkilatlandıracağı vaadinde bulunmuştur ve bunun için de bu ülke silahlı kuvvetleri için 700 milyar dolarlık bir bütçe tahsis etmiştir.

Tüm bunlara rağmen özellikle son 20 yıl içinde vuku bulan olaylar, Amerikan silahlı kuvvetlerinin tüm gücüne ve sürekli takviye edilmesine ve bu ülkenin Afganistan, Irak, Libya ve Suriye'de savaş içinde olmasına rağmen sürekli olarak Amerikanın uluslararası düzen içindeki gücü azalmaya ve çökmeye yüz tutmuştur. Öyle ki bu durum, Beyaz Saray yetkililerinin bir takım kritik uluslararası meselelerde Washington artık başkalarına ve hatta kendisinin en yakın müttefiklerine bile söz geçirememekte ve git gide korkunç bir yalnızlığa itilmektedir.

 

 

 

           

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.