1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump İran'a yönelik yeni yaptırımları imzaladı
Trump İran'a yönelik yeni yaptırımları imzaladı

Trump İran'a yönelik yeni yaptırımları imzaladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İran'a demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörlerine yönelik yaptırım getiren başkanlık kararını imzaladı.

A+A-

 

Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın İran'a karşı yeni yaptırımları ön gören başkanlık kararnamesini imzaladığı belirtildi.



İmzalanan başkanlık kararnamesine göre ABD yönetimi, İran'ın demir, çelik, alüminyum ve bakır sektörlerini hedef alan yaptırımları uygulamaya koyuyor.

ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılmasının 1. yıldönümüne rastlayan kararname hakkında Trump, "Bugün İran'ın petrol-dışı en önemli ihracat gelirlerinin kaynağı olan demir, çelik, alüminyum ve bakır sektörlerine yaptırımlar getiren başkanlık kararına imza atıyorum" ifadelerini kullandı.

Trump, İran'ın nükleer anlaşma sürecinde terör odaklarına destek vermeye devam ettiğini, füzeler geliştirdiğini ve bölgesel çatışmalarda rol oynadığını belirterek, "Aldığımız kararlar neticesinde artık İran rejimi terörü desteleme fonlarını bulmakta zorlanıyor, ekonomisi beklenmedik bir depresyona giriyor, hükümet gelirleri kuruyor ve enflasyonu kontrolden çıkıyor" dedi.

ABD neden İran'a yaptırımlar uyguluyor?

Donald Trump yönetimi, 2015 yılında Barack Obama'ın başkan olduğu dönemde imzalanan İran'ın nükleer silah geliştirme kapasitesinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklamıştı. 

2015'te imzalanan anlaşmanın tarafları arasında ABD ve İran'ın yanı sıra İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve AB de yer alıyordu.

Anlaşma gereğince İran'ın uranyum zenginleştirme programını kısıtlayaca, buna karşılık ABD de yaptırımları kademeli olarak kaldırılacaktı.

Ancak yönetime gelen Başkan Donald Trump, bu anlaşmanın İran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyecek nitelikte olmadığını söyleyerek, "Tarihin en kötü anlaşması" olarak nitelendirdi. 

Anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD yönetimi, nükleer silah üretmeye devam eden İran'a yeniden yaptırımlar uygulamaya başladı.

Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızlarını "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesine karşılık ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başlayacağını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.