1. YAZARLAR

  2. Şahin ALPAY

  3. Teşekkürler Taraf
Şahin ALPAY

Şahin ALPAY

Şahin ALPAY
Yazarın Tüm Yazıları >

Teşekkürler Taraf

A+A-

Genel yayın müdürü ve başyazar Ahmet Altan, genel yayın müdür yardımcısı ve yazar Yasemin Çongar ve mülakatlarıyla Türkiye’de siyasetin anlaşılmasına büyük katkıda bulunan Neşe Düzel’in Taraf’tan ayrıldıkları haberi, Türkiye’yi sarstı. Özgürlüğe ve demokrasiye inanan herkes gibi ben de sarsıldım ve büyük üzüntü duydum. Nedeni çok açık.

 
 

Ahmet Altan yönetiminde Taraf,  medyada bugüne kadar yapılamayan iki şeyi yaptı. Birincisi, meslek ilkelerine bağlı gazeteciler tarafından yönetilen, yani editoryal bağımsızlığa sahip bir gazetenin özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin yerleşebilmesi açısından ne denli vazgeçilmez olduğunu gösterdi. İkincisi, tutarlı bir şekilde özgürlükçü ve çoğulcu demokrasiyi savundu. Yayın hayatına atıldığı 2007’den 2011’e, Türkiye’de askerin siyasi rolünün geriletilmesi, bürokratik vesayetin son bulması, ülkenin seçilmiş hükümetlerce yönetilmesi; hukuk devletine, temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmesi için verilen mücadelenin medyadaki en kararlı, en cesur temsilcisi oldu. Seçimle gelen hükümet, iktidarını pekiştirdiğine inanıp kurulu düzenle uzlaşma; hukuk devletine, temel hak ve özgürlüklere sırt çevirme eğilimine girdiği zaman da, kararlılıkla bunun karşısına dikildi. Bunun için önce vesayetçilerin, sonra hükümetçilerin öfke, garez ve tehditlerine maruz kaldı.

Beklenebileceği üzere, Taraf vesayete karşı demokrasi mücadelesi verirken askerin hışmından; özgürlük, çoğulculuk, şeffaflık, hesap verirlik mücadelesi verirken de hükümetin hışmından ödü kopan “piyasa”, gazetenin yaşaması için şart olan reklamları Taraf’tan esirgedi. Hükümet de Taraf’ı ekonomik olarak boğmak için elinden geleni yaptı. Mali açıdan sağlıklı bir yapıya kavuşamayışının Taraf’ın kurumsallaşmasını engelleyen etkenlerin başında geldiği muhakkak.

Gazetenin sahibi olan Başar Arslan, “Kendileri gazetemizin verdiği demokrasi mücadelesinde bizlere minnettarlıkla anacağımız, üzerine çok daha büyük bir bina inşa etmemizi sağlayacak bir temel bırakmışlardır…” diyerek Taraf’ın yayına devam edeceğini açıkladı. Taraf’ın yayına editoryal bağımsızlığını koruyarak, liberal ve eleştirel çizgisine sıkı sıkıya bağlı kalarak devam etmesi, özgürlük ve demokrasiye inanan herkesin arzusu. Ne var ki, Taraf’a karakterini veren, gazeteyi amatör bir ruhla çıkaran seçkin yazar ve muhabir kadrosunu bir araya getiren Ahmet Altan yönetiminin gazeteden ayrılmasının sonuçları hissedilecektir.

Taraf henüz ikinci yılını doldurmadan kaleme aldığım “İyi ki varsın Taraf” başlıklı yazıda şöyle demiştim: “Taraf’ın yaptığı demokrasiye, insan haklarına ve hukuk devletine karşı sorumlu gazetecilik sayesinde Türkiye, Taraf olmasaydı öğrenemeyeceği neleri öğrenmedi ki?.. Taraf’ın haberciliği yanında Ahmet Altan’ın insan hakları ve hukuk devletini cesaretle savunan ve her biri Türkiye’deki demokrasi mücadelesine altın harflerle yazılacak olan yorumları, Türk gazeteciliği için bir onur ve iftihar vesilesidir… Ahmet Altan yönetiminde Taraf, basın mensuplarına sorumluluklarını hatırlatmakla kalmıyor, genç gazetecilere mesleğin standartları konusunda örnek oluyor. Bütün baskılara ve engellemelere rağmen demokratik işlevini cesaretle yerine getirdiği için Taraf, şimdiden sadece Türkiye değil, dünya basın tarihine de geçti.” (Zaman, 10 Eylül 2009.)

Taraf’ı Taraf yapan yönetime ve yazarlara teşekkür borçluyuz. Taraf’tan ayrılmış olmalarının, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin dışında kalmaları anlamına gelmeyeceği muhakkak. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.