1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarsus'taki gizemli kazıda çıkanlar belli oldu
Tarsus'taki gizemli kazıda çıkanlar belli oldu

Tarsus'taki gizemli kazıda çıkanlar belli oldu

A+A-

 

 

Kültür varlıklarının korunması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Tarsus'taki gizemli kazıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bilgi istedi. Kültür varlığına rastlanmaması nedeniyle kazı çalışmalarının sonlandırıldığı, amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremidi, amphora parçaları gibi buluntulara ulaşıldığı belirtildi.

 

Kültür varlıklarının iadesinin sağlanması ve korunması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Mersin'in Tarsus ilçesindeki bir gecekonduda özel harekat polisleri gözetiminde yapılan ve uzun süre tartışılan kazıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bilgi talep etti. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Meclis'ten gelen talep üzerine kapsamlı bir bilgi notu hazırladı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, komisyona gönderilen bilgi notunda kazıyla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

"Yapılan incelemelerde; tek katlı, betonarme bir bina içerisinde açılan çukurda 2.30 metre derinliğe inildiği, bu seviyeden kuzeye ve güneye doğru iki farklı yönde galeri şeklinde kazı çalışmalarının devam ettiği, mimari olarak herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı tespit edilmiştir.

Parselle ilgili olarak Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kaçaklık Şubesi ile irtibata geçildi. Yapılan görüşmelerde alanın 3. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescilli olduğu, kesinlikle izinsiz bir uygulamanın özellikle kazı faaliyetlerine yönelik çalışmanın yapılamayacağı bilgisi verildi. Ancak, söz konusu alanda incelemelerde bulunan istihbarat yetkilileriyle yapılan görüşmelerde kaçak kazılar ile açığa çıkan kültür varlıklarının mahiyetinin anlaşılabilmesi amacıyla kaçak kazı çukurlarının bulunduğu alanlarda Tarsus Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, istihbarat yetkilileriyle koordineli olarak kazı çalışmalarının yapılmasına karar verilmiş olup 15 Aralık 2016 tarihli yazımızla gerekli izin verildi.

 

Alandaki kazı çalışmalarında amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları gibi buluntulara ulaşılmış olup envanterlik nitelikte taşınır-taşınmaz kültür varlığına rastlanmadı. Amorf nitelikteki pişmiş toprak seramik parçaları Müze Emanet Eser Deposu'na kaldırıldı. Alanda envanterlik nitelikte kültür varlığına rastlanmaması nedeniyle kazı çalışmaları sonlandırılarak can ve mal güvenliği açısından açılan kazı çukurları kapatıldı."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.