1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tamil halkı travma geçiriyor
Tamil halkı travma geçiriyor

Tamil halkı travma geçiriyor

İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen bir panele katılan Global Tamil Forum Başkanı Father Emmanuel ve Tarih Profesörü Peter Cahlk 2009 yılında Tamil halkı ve gerillalarına karşı gerçekleştirilen fiziki soykırımının şimdi de etnik, kültürel ve dini ol

A+A-
 
 
 
 

Diasporada yaşayan Tamillerin şemsiye örgütü Global Tamil Forumu Başkanı Father Emmanuel, Sri Lanka’daki gerilla hareketinin devletin şiddet politikasına tepki olarak ortaya çıktığını, ancak emperyalist ülkeler tarafından terörist suçlamalarına maruz kaldığını belirttikten sonra 40 ülkenin desteğini alan Sri Lanka Hükümetinin 2009 yılında Tamil gerillaları ve halkına karşı bir soykırım gerçekleştirdiğini söyledi. Birleşmiş Milletleri deSri Lanka Ordusunun gerçekleştirdiği soykırımınıı desteklemekle suçladı.
 
Geçtiğimiz aylarda yapılan bölge seçiminden Tamillerin büyük bir zaferle çıktıklarını ve Tamil partilerin oyların % 65’ini aldıklarını belirten Emmanuel, “Tamillere yönelik ülkeyi bölecekleri suçlamaları yersiz ve haksız suçlamalar. Biz ayrı bir devlet kurmayı değil demokratik özerkliği kazanmayı hedefliyoruz. Bunun gerçekleşmesi için anayasada değişiklik yapılmasıyla mümkün olabilir. Ama devlet Tamillerin bu haklı talaplerini şiddetle bastırmaya çalışıyor” dedi.
 
GERİLLA HAREKETİNE YÖNELİMDEN SONRA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TÜMDEN KALKTI
 
Gerilla hareketinin ezilmesinin ardından Sri Lanka Hükümetinin Tamil Halkı üzerindeki baskıları artırdığını belirten Emanuel, devletin Tamil Halkını din değiştirmeye zorladığını, Hıristiyan ve Müslüman azınlıklara yönelik saldırıları yoğunlaştırdığını ve camilere saldırılar düzenlediğini, asimilasyon politikasına hız vererek tek dinli ve tek uluslu bir Sri Lanka oluşturmaya çalıştığını söyledi. Gerilla gücüden yoksun olan halkın çaresiz bir durumda kaldığına, travmalar yaşayan Tamil halkı içinde intihar vakaalarının büyük artış gösterdiğine dikkat çekti.
 
Tamil sorunu üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Tarih Profesörü Peter Chalk, günümüzde Sri Lanka’da Tamillere yönelik soykırımının değişik biçimde sürdürüldüğünü, Tamil Kaplanlarının silahla ortadan kaldırılmalarından sonra Tamil halkının hem etnik hem de dini olarak asimile edilmeye çalışıldığını söyledi.
 
Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin konuyu gündeme getirmeleri ve Tamil halkının yok edilmesine karşı tutum almaları gerektiğini söyleyen Chalk, bu konuda değişik ülkelerde çalışmaların yapıldığından söz etti. Alman ve Danimarka sosyal demokratlarının konuyla ilgili bir anlaşma yaptıklarını ve Avrupa Birliği’ne başvurarak Sri Lanka Hükümetinin geçmişte ve günümüzde Tamillere yönelik  tutumunun bağımsız bir komite tarafından incelenmesini talep ettiklerini aktardı.
 
1983 yılında Sri Lanka anayasasının 7. Maddesine yapılan bir eklemeyle basın ve ifade özgürlüğüne ciddi sınırlamalar getirildiğini hatırlatan Chalk, gerilla hareketine yönelimden sonra ifade ve basın özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırıldığını dile getirdi.
 
TAMİL HALKI TRAVMA GEÇİRİYOR
 
Sri Lanka Hükümetinin gerçekleştirdiği katliamların Tamil halkının tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini, onbinlerce kadının dul, çocukların öksüz kaldığını, halkın büyük bir kesiminin travma geçirdiğini belirttikten sonra  eski gerillalar özellikle de kadınlar arasında intihar vakalarının görüldüğünü söyledi.
 
Panelde daha önce Tamil Kaplanları saflarında savaşan kadın gerillaların gönderdiği mektuplar  okundu. Mektupların birinde 38 yaşındaki bir kadın gerillanın bundan bir kaç ay önce intihar etmesinin Sri Lanka medyasında büyük spekülasyonlara neden olduğu belirtiliyor. İhtihar eden gerillanın omiriliğinde tedavisi zor bir hastalık başgösterdiği, ancak parası olmadığından tedavi olamadığı için belden aşağısının felç olduğu ve çareyi kendini yakarak intihar etmekte bulduğu yazılıyor.
 
Tamil gerillallarına karşı yapılan katliamdan yaralı olarak kurtulmayı başaranlardan 60’ının bir hastanede “Sınır Tanımıyan Doktorlar” tarafından tedavi edildiği, ancak hastanenin Sri Lanka Savunma Bakanlığının kontrolü altında bulunduğu ve yaralı gerillaların dış dünya ve aileleriyle ilişki kurmalarına izin verilmediği belirtiliyor.
 
Protestolar ve kamuoyunun baskısı sonucu gerillalardan bir kısmının tedavileri tamamlanmadan serbest bırakıldıklarını  ancak bunlardan çoğunun sakat kaldığı ve  felç olduğu aktarılıyor. Tamiller arasında intiharların arttığı, kadınların çocuklarını geçindirebilmek için vücütlarını satmak zorunda kaldıkları belirten mektupta gerilla hareketinin ezilmesinin Tamil halkında travmaların yaşanmasına yol açtığı belirtiliyor.
 
Mektuplarda diasporada yaşayan Tamillere olanları kamuoyuna duyurmaları ve Sri Lanka’da yaşayan Tamil Halkıyla dayanışmayı yükseltmeleri çağrısında bulunuluyor.
 
KÜRTLER VE TAMİLLER ARASINDAKİ DAYANIŞMA GELİŞTİRİLMELİ
 
Panelin ardından ANF'ye konuşan Father Emmanuel, Tamilllerle Kürtlerin kardeş halklar olduğunu, yüzyıllar boyu katliamlara maruz kaldıklarını belirttikten sonra iki halk arasındaki dayanışmanın gelişmesinin önemine değindi. Emmanuel, Almanya ve Fransa’da Kürtler ile birlikte ortak gösteriler örgütlediklerini ve bu işbirliğinin Avrupa’nın diğer ülkelerinde ve yapılan uluslararası toplantılarda da sürdürülmesi gerektiğini belirterek “Kürtler ve Tamiller iki kardeş halk olarak uluslararası toplantılara birlikte katılmalı ve Sri Lanka ve Kürdistan’da yaşananları gündeme getirmeli. İle de bizlerin örgüt olarak bu toplantılara katılmamız gerekmiyor. Birleşmiş Milletlere üye 193 ülke ve orada konuşma yetkisi olan insan hakları örgütleri var. Bu örgütlerle ilişki kurarak taleplerimizi Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası platformlarda dile getirebiliriz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.