1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tahran’dan Türkiye-İran arasındaki Şengal gerilimine ilişkin açıklama!
Tahran’dan Türkiye-İran arasındaki Şengal gerilimine ilişkin açıklama!

Tahran’dan Türkiye-İran arasındaki Şengal gerilimine ilişkin açıklama!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, İran’ın Irak Büyükelçisi Mescidi’nin sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek, Ankara ile Tahran hükumetlerinin Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ilkesi konusunda aynı görüşe sahip olduklarını söyledi

A+A-

 

İRNA’nın aktardığına göre, Sözcü Said Hatipzade, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran'ın Irak Büyükelçisi İrec Mescidi’nin Rûdaw’a verdiği mülakatta Türkiye sarfettiği sözlerin yanlış anlaşıldığını ifade eden Hatipzade, “İran ve Türk hükümetleri, ulusal egemenlik ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ilkesi konusunda hükümeti aynı görüşe sahip” dedi.

Hatipzade, İran'ın Çin'deki Uygur Müslümanlarının durumuna neden itiraz etmediği konusundaki bir soruya, ABD ve Avrupa'nın bu meseleyi siyasallaştırmaya çalıştığını ifade ederek, “Bazı tarafların bunu siyasi bir araca ve pazarlık kozuna dönüştürmeye çalışması yanlıştır” dedi.

Ne olmuştu?

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Rûdaw'a verdiği röportajda, Şengal meselesinin Türkiye ile bir ilişkisi olmadığını belirterek, “Türkiye’nin bu bağlamda tehdit etme veya karar verme hakkı yoktur. Bu nedenle ister Türkiye'den ister başka bir taraftan gelen her türlü tehdidi reddediyoruz” demişti.

Mescidi, “Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki Türk güçlerinin sayısının artması konusunda herhangi endişeniz var mı?” sorusuna ise, “Irak'a askeri bir müdahaleyi reddediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak topraklarına karşı tehdit unsuru olmamalı ve işgal etmemelidir. Türklerin uluslararası sınır hatlarına geri çekilip orada konuşlanması gerektiğine ve Irak'ın güvenliğinin bizzat Iraklılar tarafından sağlanması gerektiğine inanıyoruz” sözleriyle yanıt vermişti.

Bu açıklamaların ardından dün Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Ankara Büyükelçisi Ferzend’i Bakanlığa çağır ve Ankara’nın rahatsızlığını iletmişti.

İlerleyen saatlerde İran da, Türkiye İçişleri Bakanı'nın İran'da PKK’lilerin varlığına ilişkin açıklamaları nedeniyle, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs’ü Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.