1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tahir Elçi davasında silinen kayıtlarla ilgili yeni karar
Tahir Elçi davasında silinen kayıtlarla ilgili yeni karar

Tahir Elçi davasında silinen kayıtlarla ilgili yeni karar

A+A-

 2015’te Diyarbakır Sur ilçesinde basın açıklaması yaparken katledilen Tahir Elçi davasının 3’üncü duruşması bugün görüldü. Davada, mahkeme silinen kamera kayıtları üzerinde inceleme yapılmasına ve bir sonraki duruşmanın 12 Ocak 2022'ye ertelenmesine karar verdi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin, çatışmalarda tahribatına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptığı sırada, başına isabet eden kurşunla yaşamını yitirmişti.

Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin firari Uğur Yakışır ile olayın meydana geldiği gün görevli olan tutuksuz sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.'nin yargılandığı davanın üçüncü duruşması, Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.'nin 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi, Uğur Yakışır'ın '2 polisi öldürmek', 'ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaktan 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapsi, 'Elçi'yi olası kastla öldürmek'ten 20 yıl hapsi, 'polis memuru S.T.'yi öldürmeye teşebbüs'ten 20 yıl hapsi, 'izinsiz silah bulundurmaktan' 5 yıl hapsi olmak üzere toplam 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 45 yıl hapsi istendi.

Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Elçi ailesinin avukatları, HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra Diyarbakır, Urfa, Ağrı, Van, Batman, Muş, Siirt, Şırnak, İstanbul, Ankara ve Baroları da duruşmada hazır bulundu.

Sanık polisler S.T., F.T. ve M.S. ise duruşmaya bulundukları ilden SEGBİS ile bağlandı.

Sanık polis M.S.’nin avukatı davadan çekildi. M.S.’nin avukatı “Diyarbakır Barosuna kayıtlıyım, Diyarbakır Barosu da bu davaya katıldığı için bu davada avukatlık yapmayacağım” dedi.

Gizli tanık: İlk ifademi hatırlamıyorum

İki gizli tanık, SEGBİS aracılığıyla sesleri ve görüntüleri değiştirilerek dinlendi.

"Tahir Elçi’yi örgüt mensupları vurdu" diyen gizli tanıklardan biri ilk ifadesini hatırlamazken, diğeri ise ifadesini değiştirdi.

Açık tanıklardan biri ise "kandırıldığını" söyledi. Diğer iki açık tanıktan biri olay anında cezaevinde olduğunu, diğeri ise Diyarbakır’da olmadığını ifade etti.

Dava ertelendi

Mahkeme heyeti, Elçi'nin avukatlarının savunması, sanıkların beyanı ve tanıkların ifadeleri aldıktan sonra karar için ara verdi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, TÜBİTAK’a müzekkere yazılarak silinen kamera kayıtları üzerinde inceleme yapılmasına, katılan vekillerinin talep ettiği dijital kayıtların yurt dışında incelenmesine, olay anında görevli tüm polislerin isim listesinin istenmesine, görevli bazı polis memurlarının telefon kayıtlarının celbinin reddine, olayla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince düzenlenen raporun celbine, keşif talebinin daha sonra değerlendirilmesine hükmederek, bir sonraki duruşmanın 12 Ocak 2022'de görülmesine karar verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.