1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suudi Koalisyonun Yemen Anlaşmazlığı
Suudi Koalisyonun Yemen Anlaşmazlığı

Suudi Koalisyonun Yemen Anlaşmazlığı

Suudi koalisyonun Yemen'e karşı savaşı üzerinden 68 ay geçmesine rağmen, koalisyon üyeleri arasında anlaşmazlıklar bugün her zamankinden daha ziyade artmış ve taraflar arasında pay koparma rekabeti had sayfaya ulaşmıştır.

A+A-

 

Suudi Arabistan ile BAE arasında son aylarda Yemen'de politik, Jeopolitik ve istihbari anlaşmazlıklar tırmanmış bulunuyor. Acaba Abu Dabi ile Riyad'ın Yemen üzerinden yaşanan anlaşmazlıkları neden giderek artıyor?

BAE ile Suudi Arabistan'daki anlaşmazlıkların esas nedenlerinden biri, tarafların bu savaşta sınırlı ortak noktalara sahip olmalarıdır. Anlaşılan Abu Dabi ve Riyad, Ensarulah ile savaşmak ve Müslüman Kardeşler'e karşı çıkmaktan başka Yemen'de başka hiçbir ortak noktayı paylaşmıyorlar. Bu iki hususta da tarafların ortaklıkları pek de sağlam değil. Abu Dabi, Riyad'a göre, Ensarullah'a karşı muhalefeti düşük kalırken, Riyad ise Abu Dabi'ye kısayla, Müslüman Kardeşler'e karşı muhalefeti düşük olup, hatta İhvan'ın eski hükümet Mansur Hadi yönetimine ortak olmasını kabul ediyor.

Suudi Arabistan ve BAE arasındaki anlaşmazlıklara gelince, iki taraf arasındaki ihtilafların çok fazla olduğu ifade edilebilir.

BAE'nin aksine Suudi Arabistan, Yemen ile ortak sınırları bulunuyor. Bu nedenle, Suudi Arabistan, Yemenliler'in saldırı riskine karşı açıktır. Bu nedenle Suudi Arabistan, Yemenliler'in askeri gücünün artmasını kendisi için ciddi tehdit olarak görüp, güney sınırlarında güvenliği birincil önceliği haline getirmiştir. Ancak BAE için bu tür kaygı ve endişelere sözkonusu değil.

İşin ikinci boyutu ise, Yemen'de etki ve nüfuz meselesidir. Her daim Yemen'i arka bahçesi olarak gören Suudi Arabistan bugün, Yemen'deki etkisini korumaya çalışıyor. Hatta Suudi Arabistan'ın Yemen'e karşı başlattığı savaşın arkasındaki nedenlerden birinin etki meselesi olduğu ifade edilebilir çünkü Riyad'ın algısına göre, Yemen'de Ensarullah güç kazanması halinde, Riyad'ın bu ülkedeki etkisi ya yok olacak ya da ciddi biçimde azalacak.

Yemen savaşı öncesine kadar, bu ülkede etki ve nüfuz sahibi olmayan BAE günümüzde, ekonomik araçlardan yararlanmak suretiyle kendisi için bir etki alanı oluşturmaya çalışıyor. Bu çerçevede BAE, limanları başta olmak üzere Yemen'in güney bölgelerine yatırım yapmakla, bu ülkede jeopolitik etki kazanmaya çalışıyor. BAE açısından, Yemen'de etki alanı oluşturması, bu ülkenin Batı Asya'da bölgesel düzendeki rolü ve konumunu güçlendirecek. Başka bir deyişle, bu hedef, BAE'nin Yemen savaşında, Suudi Arabistan için bir "ortak" değil, bir "rakip" olarak belirmiş oldu.

Suudi Arabistan ile BAE arasındaki anlaşmazlıkların 3. boyutu, Suudi Arabistan'ın aksine BAE'nin Yemen'in kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölünmesini kendi çıkarlarına uygun olarak görüyor ve bu doğrultuda hareket etmesidir. Bu çerçevede BAE, Aden'de Güney Geçiş Konseyi'ni kurarak, eski hükümet Mansur Hadi için ciddi bir rakip olarak gündeme getirmiş ve bölücülerin faaliyetlerini de destekliyor. Oysa Suudi Arabistan, Yemen'in parçalanmasını kendi güvenliği için tehdit olarak görüyor.

Bu anlaşmazlıklar dizisi, Suudi Arabistan ile BAE'nin Yemen'in güneyinde işbirliği yapmaktan ziyade karşı karşıya gelmelerine yol açmıştır. Bu bağlamda Suudi Arabistan destekli güçler ile BAE destekli güçler arasında sürekli şekilde şiddetli çatışmalar yaşanıyor ve Suudi koalisyon, Yemen ordusu ve halk güçlerine karşı savaşmaktan ziyade, iç çatışma ve anlaşmazlıklara angaje olmuş bulunuyorlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.