1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriyeli Türkmenler katliamdan endişeli
Suriyeli Türkmenler katliamdan endişeli

Suriyeli Türkmenler katliamdan endişeli

Türkmen ağırlıklı bölgelerden en önemlisi olan Humus'un Zara köyü ve çevresi de rejimin eline geçti. Al Jazeera Türk'e konuşan Türkmen liderler katliamdan endişeli. Ankara'nın desteğine minnettarlar, ancak yeterli bulmuyorlar.

A+A-

Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan Suriye Türkmen Meclisi Üyesi Ahmet Jakal, Zara köyündeki Türkmen nüfusun ‘katliam’ tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Jakal, aylardır kuşatma altındaki köyün düşmesinin Türkmenler açısından bir felaket olduğunu söyledi.

Türkmenler adına Cenevre görüşmelerine de katılan Türkmen temsilci, burada uluslararası toplumun temsilcilerini uyardıklarını anlattı. Bölgede ateşkes sağlanmasına yönelik taahhütlerin verildiğini belirten Jakal, ancak buna rağmen rejimin saldırılarının sürdüğünü kaydetti.

Jakal Türkiye’ye de çağrıda bulunarak Ankara’nın Suriye Türkmenlerine verdiği yardıma minnettar olduklarını, ancak bu desteğin artık yeterli olmadığını ve daha fazlasını beklediklerini vurguladı.

Köydeki son gelişmelerle ilgili sağlıklı bilgi alamadıklarını ve iletişimin büyük oranda kesildiğini söyleyen Jakal, uluslararası toplumu konuyla ilgili harekete geçmeye çağırdı.

Türkmenlerin Suriye rejimine karşı net bir duruş sergilemesine rağmen muhalifler dahil kimseden yeterli destek göremediklerini belirten Jakal, kendilerine ayrımcılık yapıldığını ifade etti.

'En ağır kayıplardan biri'

Suriye Halep Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Abdullah ise, Zara’nın düşmesinin Türkmenler açısından Suriye iç savaşındaki en büyük kayıplardan biri olduğunu söyledi.

Bölgedeki Türkmen nüfusun tehdit altında olduğunu söyleyen Abdullah, aylardır kuşatma altında olmasına rağmen bölgeye hiçbir şekilde yardım yapılmadığını belirtti.

Zara'nın stratejik önemi

Türkmenlerin yaşadığı Zara, Lübnan sınırında muhaliflerin kontrolü altındaki önemli bölgelerden biriydi.

Köy Lübnan’dan gelen grupların ülkeye girişi ve Humus'un merkeziyle ülkenin Akdeniz kıyıları arasındaki bağlantıyı sağlaması açısından önem taşıyor.

Rejimin Zara’ya saldırısı geçtiğimiz yıldan bu yana Şam-Halep karayolunu tamamen kontrol altına almak için sürdürdüğü operasyonun bir parçası.

Suriyeli Türkmenler uzun süredir hem rejimin hem de Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarına uğruyor.

Son aylarda Halep kentinin Türkiye sınırındaki köyler de IŞİD’in saldırılarına maruz kalmış çok sayıda Türkmen Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı.

Ülkedeki muhalif yapılanma içinde siyasi açıdan güçlenemeyen Türkmenler, bunun olumsuz sonuçlarının askeri olarak da yansıdığını ve bu yüzden cephede en ağır bedeli kendilerinin ödediğini düşünüyor.


aljazeera

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.