1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Suriye’de çocuklar donarak can veriyor
Suriye’de çocuklar donarak can veriyor

Suriye’de çocuklar donarak can veriyor

Yaşam mücadelesi veren Suriyeli çocuklar şimdi de soğuk havanın tehdidi altında. Halep ve Humus’ta 2 çocuk donarak can verdi. Türkiye sınırında derme çatma çadırlarda 200 bin Suriyeli ise soğukla mücadele ediyor.

A+A-

200 BİN SIĞINMACI KAR ALTINDA ÖLÜMÜ BEKLİYOR

Suriye'de kış mevsimiyle bastıran aşırı soğuklar, temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşmakta zorlanan binlerce kişiyi ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Halep ve Humus’ta şiddetli soğuğa dayanamayan 2 çocuk donarak hayatını kaybetti. Esad rejiminin kontrolündeki Halep Merkezi Cezaevi’nde 10 mahkumun donarak öldüğü belirtildi.  Aylardır rejime bağlı güçlerin ağır kuşatması altındaki Humus’un Rasten bölgesinde bulunan yerel aktivistler, 1 yaşındaki bir çocuğun, donarak hayatını kaybettiğini bildirdi. Soğuktan donarak hayatını kaybeden çocuğun görüntüleri de internette yayınlandı. Görüntülerde, bir battaniyeye sarılan bebeğin soğuktan kaskatı kesilmiş halde olduğu görülüyor. Öte yandan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Halep’te Hüseyin et-Taviyl isimli 6 aylık bir çocuğun donarak öldüğü duyurdu.

Açlık, susuzluk ve soğuk

SMDK’nın açıklamasında, devam eden çatışmalar ve rejimin kuşatması nedeniyle açlık ve susuzlukla mücadele eden sivil halkın, zorlu kış şartlarında tamamen çaresiz hale geldiği belirtilerek, acil yardım yapılmaması halinde kitlesel ölümlerin başlayacağı uyarısında bulundu. Açıklamada, iç savaş nedeniyle ülke içinde evlerinden olan 4 milyon kişiyle çevre ülkelere sığınan yaklaşık 2 milyon Suriyelinin tehdit altında olduğu kaydedildi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak güvenli gördükleri Türkiye sınırındaki yakın kamplara yerleşen binlerce Suriye vatandaşını havaların soğuması nedeniyle zor günler geçiriyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk yaklaşık 200 bini aşkın Suriyeli, kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yağan kar yağışına teslim oldu. İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, soğuk kış günlerinin çadırlarda kalan özellikle çocuk yaşlı ve kadınları için çok zorlu geçtiğini söyledi. Karacaoğlu, bölgeye acilen battaniye ve kışlık kıyafet yardımlarının ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

 Bu arada çeşitli yardım kuruluşları sınırın Suriye tarafında derme çatma kulübe ve çadırlarda kalan 200 bin Suriyeli’ye yardım ulaştırmak için seferber oldu. Dünyaya da Suriyelilere acil yardım çağrıları yapıldı.

YARDIM KURULUŞLARI ORTAK HAREKET EDECEK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye ve Gazze’de ağır kış şartlarına karşı yapılacak yardımların organizasyonu için Türkiye’deki yardım kuruluşlarını bir araya topluyor. Türkiye’nin yanı sıra Ürdün, Lübnan gibi ülkelere sığınmak  zorunda kalan Suriyeliler, iç savaşın getirdiği sorunların yanı sıra ağır kış şartlarıyla da mücadele ediyor.  İsrail ablukasındaki Gazze’de de aşırı soğuk sebebiyle, çocuk ölümü haberleri geliyor. Bunun üzerine  AFAD Başkanlığı, Türkiye’deki uluslararası yardım kuruluşlarına “Suriye ve Gazze’deki ağır kış şartlarına karşı ortak hareket edelim” çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.