1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriye muhalefeti:Suriye'nin kaderini halk belirleyecek
Suriye muhalefeti:Suriye'nin kaderini halk belirleyecek

Suriye muhalefeti:Suriye'nin kaderini halk belirleyecek

A+A-

 

Suriye Muhalefeti Heyeti Cenevre görüşmeleri kapsamında dün gerçekleşen oturumda BM heyetine, BM tarafından hazırlanıp yayınlanan ve Mart ayında Cenevre’de yapılan müzakerelerde Suriyeli heyetlere takdim edilen 12 maddelik belge üzerindeki yaptıkları değişiklikleri sundu. 

 

El-Meyadin Haber Kanalı tarafından yayınlanan belgede yer alan maddeler şöyle:

1-Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, bölgesel güvenliği ve halk ve toprak nezdindeki birliği gözetilecek.

2-Suriye’de tam bir eşitlik sağlanacak, başkalarının Suriye’nin içişlerine müdahil olmasına engel olunacak ve Suriye BM ile yapılan anlaşma gereği uluslararası toplumda üzerine düşen rolü oynayacak. Suriye toprağının tek bir karışından dahi vazgeçilmeyecek. Suriye halkı işgal altındaki Golan Tepelerinin geri alınması hususundaki taleplerinden vazgeçmeyecek.

3-Suriye halkı hep birlikte demokratik yollarla sandığa giderek Suriye’nin geleceğine karar verecek. Hiçbir dış müdahale ya da baskı olmaksızın siyasal, ekonomik ve sosyal düzenin nasıl olacağına Suriye halkı karar verecek.

4-Suriye çoğulculuğa dayalı demokratik, bağımsız anayasası olan, güçler ayrılığının hakim olduğu, yargının bağımsız olduğu, ulusal birliğin korunduğu, kültürel çeşitliliğin tanındığı, temel hak ve özgürlüklerin himaye edildiği, herkesi sorumlu tutan ve hesap vermeye mecbur bırakan şeffaf kararların alındığı bir ülke olacak. Ayrıca yolsuzluğa, rüşvete, kötü yönetime karşı denetlemek için gereken tedbirler alınacak.

5-Devlet adil temsiliyetin olduğu, yerel yönetimlerin devlete bağlı olduğu, ancak yerel yönetimlerin yerinden yönetildiği bir sistem haline gelecek.

6-Devletin ve temel kurumlarının düzenli çalışmaları, görevlerini gereken reformları da yaparak doğru bir şekilde yerine getirmeleri, herkesi, her bölgeyi kapsayacak şekilde tam bir hizmet vermeleri sağlanacak.

 7-Ulusal sınırları sağlam bir şekilde müdafaa eden silahlı güçler korunacak ve bu güçler Suriye’yi dış tehlikelere karşı koruyacak. İstihbarat güçleri ise ulusal güvenliği koruyacak ve kanunlara göre hareket edecek.

8-Terörün ve aşırılığın her türlüsü kesinlikle reddedilecek.

9-İnsan hakları ve özgürlükleri el üstünde tutulacak ve korunması için gereken önlemler alınacak. Bu bağlamda ayrımcılık olmayacak, herkes eşit haklara sahip olacak; din, dil, ırk, cinsiyet, kültürel kimlik her ne olursa olsun fırsat eşitliği sağlanacak. Kadınlara tüm siyasi haklar tanınacak, eşit muamele edilecek, kurumlarda ve karar mercilerinde temsiliyet ve katılım hakkı elde edecek.

10-Suriye’nin ulusal kimliğine, çeşitlilik üzerine kurulu olan tarihine değer verilecek. Bundan önce de Suriye’de tüm dinlerin ve geleneklerin bir arada yaşadığı, birlikte kültürel mirasa ve kültürel çeşitliliğe sahip çıktıları unutulmayacak.  

11-İhtiyaç sahipleri ve fakirlere verilen destek artırılacak, mülteci konumundakilere güvenlik ve sığınma güvencesi verilecek.

12-Gelecek nesiller için milli kültür mirası ve doğal çevre korunacak.

 

 

 

              

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.