1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriye krizi: Yardıma muhtaç çocuk sayısı 5,5 milyon
Suriye krizi: Yardıma muhtaç çocuk sayısı 5,5 milyon

Suriye krizi: Yardıma muhtaç çocuk sayısı 5,5 milyon

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yardıma muhtaç Suriyeli çocuk sayısının geçen seneden bu yana iki katına çıkarak 5.5 milyona ulaştığını açıkladı.

A+A-

Örgüt, yeni yayımlanan raporunda ellerindeki verilerin, Suriye'deki üç yıllık çatışmanın çocuklar üzerindeki korkunç etkisini ortaya koyduğunu söylüyor.

Raporda ayrıca Suriye içinde yerinden edilen çocuk sayısının, bir sene içinde üç katına çıkarak 3 milyona ulaştığı belirtiliyor. 1.2 milyon çocuk mülteci olarak yaşadığı ifade edilen raporda, bu çocukların 425 bininin 5 yaşından küçük olduğunu vurgulanıyor.Rapora göre, Suriyeli çocukların 1 milyonu kuşatma altında ve insani yardımın ulaşmadığı bölgelerde yaşıyor. 3 milyon çocuğun ise eğitimi sekteye uğramış durumda.

Çocuk askerler, çocuk gelinler

Çocukların yalnızca hayatlarını ve uzuvlarını değil, aynı zamanda çocukluklarını da kaybettikleri belirtilen raporda, pek çok çocuğun erken yaşta çalışmaya başladığı ve kız çocuklarının da ekonomik nedenlerle evlenmeye zorlandığı vurgulanıyor.

Rapora göre 12 yaşında erkek çocuklar savaşa gönderiliyor ve 2 milyon çocuk da yaşadıkları travma nedeniyle danışmanlık talebinde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Suriye'deki üç yıllık savaş boyunca 10 binden fazla çocuğun hayatını kaybettiğini söylüyor, ama rapora göre gerçek rakam bundan çok daha yüksek.

Durum kötüye gidiyor

UNICEF raporunda durumun daha da kötüye gidebileceğine dikkat çekerken, şu saptamalara yer veriyor:

"Yardımlara erişemeyen, döküntülerin arasında yaşayan bu çocuklar yemek bulabilmek için mücadele ediyorlar. Hiçbir korumadan, sağlık hizmetinden ve psikolojik destekten faydalanamıyorlar. En korkuncu ise, bazı bölgelerde çocukların ve hamile kadınların keskin nişancılar tarafından kasten öldürülmesi."

UNICEF İcra Direktörü Anthony Lake yaptığı açıklamada "Bu savaş sona ermeli ki, çocuklar evlerine geri dönebilmeliler. Aileleri ve arkadaşlarıyla kendilerine güvenli bir hayatı yeniden kurabilmeliler. Suriyeli çocuklar bir daha böylesine yıkıcı bir yıl geçirmemeli" dedi.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.