1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriye anlaşmalarının detayları sızdı: Kürtlere ne olacak?
Suriye anlaşmalarının detayları sızdı: Kürtlere ne olacak?

Suriye anlaşmalarının detayları sızdı: Kürtlere ne olacak?

A+A-

 

 

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pazartesi günü Helsinki’de yapacağı ikili görüşmede, Suriye konusunda bir ‘büyük anlaşma’nın görüşüleceği belirtiliyor. Washington Post gazetesi, masadaki anlaşmanın ayrıntılarını yazdı. Makaleyi kaleme alan Josh Rogin, söz konusu anlaşmanın Amerikan yönetiminde yetkililer arasında sert tartışmalara yol açtığını belirtti.

Habere göre, masadaki anlaşmanın ayrıntıları şöyle:

  • Anlaşmanın önceliği, Suriye’de şiddete son verilmesi, böylece mültecilerin dönüşünün ve siyasi bir sürecin başlaması olacak.
  • ‘Suriye’den bir an evvel çekilme’ niyetini ilan etmiş olan Trump, bu anlaşmayla ülkenin kuzeydoğusundaki yaklaşık 2 bin 200 Amerikan askerini çekecek.
  • Bölgedeki Amerikan askerlerinin çekilmesiyle, bugüne dek ABD’den destek alan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Beşar Esad yönetimi ve Rusya ile birlikte çalışmaya teşvik edilecek.
  • Rusya ABD’nin çekilmesi karşılığında, Suriye’nin Ürdün ve İsrail sınırlarındaki İran varlığını sınırlandıracak.

Washington Bölündü!

Washington Post yazarı Rogin, bu anlaşmanın Washington’daki yetkililer arasında derin bir bölünme yarattığını yazdı. Rogin’e göre, Trump Rusya’yla Suriye konusunda bu temelde anlaşmaya meyilli. ABD Başkanı’nın bu ayrıntıları geçen ay Washington’da ağırladığı Ürdün Kralı Abdullah’la da ele aldığı biliniyor.

Gazeteye konuşan iki Amerikalı yetkili, anlaşmanın yapılması için özellikle bastıran iki önde gelen isim olduğunu söyledi: Biri, Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk; diğeri de Türkiye Büyükelçisi olarak atanması beklenen David Satterfield.

Ulusal Güvenlik Danışmanı: Tanf Üssü Abd’de Kalsın

Fakat habere göre, diğer Dışişleri, Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri masadaki anlaşmaya karşı çıkıyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın, ABD’nin Suriye’nin doğusu sınırındaki el Tanf üssünden vazgeçmesine karşı çıktığı belirtiliyor. Bolton’ın aynı zamanda, herhangi bir anlaşmanın İran’ın Suriye’den kısmen değil, tamamen çekilmesini sağlaması gerektiğini düşünüyor. Askeri yetkililer ise söz konusu anlaşmanın IŞİD’le mücadeleyi yarım bırakmasından endişeli.

Putin’in son haftalarda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve İranlı üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından, Trump’la görüşmeden çıkacak sonuç büyük merak konusu. 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.