1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Stoltenberg: AB, Avrupa'yı koruyamaz
Stoltenberg: AB, Avrupa'yı koruyamaz

Stoltenberg: AB, Avrupa'yı koruyamaz

A+A-

Stoltenberg, "Avrupa'nın savunma girişimleri doğru şekilde yürütülürse, NATO'ya da katkı sağlar. Ancak AB, Avrupa'yı koruyamaz. Avrupa arasındaki dayanışma transatlantik bağların yerini alamaz” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te ikili görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Mali'de hayatını kaybeden Fransız askerleri için başsağlığı dileyen Stoltenberg, "Belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde NATO gibi çok taraflı örgütlere ihtiyacımız var. NATO, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın stratejik konuları birlikte ele alabildiği tek platform" açıklamasında bulundu.

Stoltenberg, son dönemde hem Avrupalı müttefiklerin daha fazla katkı sağladığını hem de ABD'nin Avrupa'daki mevcudiyetini artırdığını ifade etti.

Fransa'nın Avrupa'nın savunma çalışmalarına sağladığı katkıyı da memnuniyetle karşıladığını ifade eden Stoltenberg, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Eğer Avrupa'nın savunma girişimleri doğru bir şekilde yürütülürse, NATO'ya da katkı sağlar. Ancak Avrupa Birliği (AB), Avrupa'yı koruyamaz. Avrupa arasındaki dayanışma transatlantik bağların yerini alamaz. Güçlü bir NATO ve güçlü bir AB madalyonun iki yüzü."

"Farklılıkların Üstesinden Gelebiliyoruz"

Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planını onaylamamasına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta şunları ifade etti:

"NATO müttefikleri arasında farklılıklar olduğu bir sır değil. Daha önce de görüş ayrılıkları oluştu. NATO'nun gücü bu farklılıkların üstesinden gelerek temel görevimiz olan birbirimizi koruma konusunda anlaşmamızdan geliyor."

Nato Bütçesine Yeni Formül

NATO bütçesine ilişkin külfet paylaşımı konusunda da bir soruyu yanıtlayan Stoltenberg, külfet paylaşımının hem ülkelerin savunma harcamalarından hem de daha az bir miktardan oluşan NATO bütçesine olan katkılardan oluştuğunu anlattı.

Müttefiklerin savunma harcamalarında ciddi artışa giderek 2016'dan bu yana yaklaşık 100 milyar dolar artış kaydettiklerine dikkati çeken Stoltenberg, NATO bütçesinin fonlanması konusunda da yeni bir formül üzerinde anlaşma sağlandığını duyurdu.

NATO bütçesinin karargah masrafları ve bazı ortak kabiliyet geliştirme girişimlerinden oluştuğunu aktaran Stoltenberg, "ABD daha az, Almanya ise daha fazla katkı sağlayacak. Böylelikle NATO bütçesine iki ülke de yaklaşık yüzde 16 oranında katkı verecek. Geriye kalan kısım da müttefikler arasında paylaştırılacak” dedi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.