1. HABERLER

  2. KÜLTÜR -SANAT

  3. Sirru’l-Mehşer kitabı yeniden yayınlandı
Sirru’l-Mehşer kitabı yeniden yayınlandı

Sirru’l-Mehşer kitabı yeniden yayınlandı

Eksik bölümleri tamamlanan Feqe Reşid’in ünlü kitabı ‘Sırru-l Mehşer’, Doç. Dr. Mehmet Zahir Ertekin’in editörlüğünde yeniden yayınlandı.

A+A-

 

Bugüne kadar yazarı bilimsel olarak bilinmeyen kitap, Peywend Yayınları’ndan çıktı.

Kürt edebiyat tarihini değiştiricek kitabın hazırlık ve analiz çalışmalarını Doç. Dr. Ahmet Gemi û Mela Nazif Katılmış yürüttü.

Doç. Dr. Ahmet Gemi, kitabın sahih nüshaları ile kayıp nüshalarını bir araya getirerek transkribini yaptı. Reşidiye olarak bilinen Sırru-l Mehşer, 782 beyitten oluşuyor.

Ahmet Gemi, eserin daha önce basılmış bölümleri ile 1968 yılında kitabın tamamını aslından kayda geçiren Mela Huseynê Boti’deki bölümlerini kaynak alarak aldı.

Yeni basım ile Sırru-l Mehşer’in 1883-1932 yılları arasında yaşayan Feqe Reşid tarafından yazıldığı bilimsel olarak tespit edildi.

Alikan aşiretinin Codikan kabilesinden olan Feqe Reşid, kendisini Feqiyê Teyran’dan sonra Feqiyê Sani/Feqiyê Duyem (İkinci Feqî) olarak tanıtıyor.

Hayatının çoğunu Ağrı’nın Patnos ilçesinde geçiren Feqe Reşid’in kitabı iman esasları ve İslam ahlakı üzerine yazılmış.

Feqe Reşid’in toplam 782 beyitten oluşan Sırru-l Mehşer kitabının yanı sıra, bin beyitten oluşan Xezawatnameya Huneynîye ve 500 beyitten oluşan Mesnewîya Cîhan Şah kitapları da bulunuyor.

Kürt edebiyat okurları Feqe Reşid’in basılmayan kitaplarının da yayınlanmasını bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.