1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Silvan savaş alanı gibi...
Silvan savaş alanı gibi...

Silvan savaş alanı gibi...

Silvan dün sabahtan itibaren normale dönmeye çalışsa da, geçen bir buçuk gün içinde yaşanan büyük çatışmanın izlerinin bu ilçenin görüntüsü üzerinden kolay kolay kalkmayacağı anlaşılıyor.

A+A-

Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) ile güvenlik güçleri arasında neredeyse iki gün süren sıcak bir savaşın yaşandığı Silvan’a dün sabah ayak bastığımızda bir savaş alanı manzarasıyla karşılaştık.

Özellikle çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Tekel Mahallesi’ne girdiğimizde bizi karşılayan, taranmış evler, yanmış işyerleri ve araçlar oldu.

Silvan’da sokağa çıkma yasağı geçen pazartesi günü saat 21.00 sularında ilan edildi ve dün sabah 07.00’de kalktı. Toplam 34 saat, yani bir buçuk güne yakın bir süre devam etti sokağa çıkma yasağı.

Ve Silvan dün sabahtan itibaren normale dönmeye çalışsa da, geçen bir buçuk gün içinde yaşanan büyük çatışmanın izlerinin bu ilçenin görüntüsü üzerinden kolay kolay kalkmayacağı anlaşıldı.

Dün Silvan sokaklarında yürürken en çok dikkatimizi çeken, uzun bir aradan sonra ilk defa rahat şekilde sokağa çıkabilen halkın, fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturması oldu. Alışveriş için dışarıya çıkmış olan bir Silvanlı, “Çatışma sürecinde evde ne varsa onunla idare etmek zorunda kaldık. Eve ekmek alamıyorduk. Çocuklarımıza mama veremiyorduk. En kötüsü hastamız olmasına rağmen hastaneye gidemiyorduk” diye anlattı yaşadığı sıkıntıları.

 

İlçenin ara sokaklarında dolaşırken bu çatışma sırasında YDG-H tarafından açılmış olan hendeklerin polis ekipleri tarafından kapatılma çabasının bu çatışmalarda geniş bir yer tuttuğunu fark ettik. Polisin hendekleri kapatmak için getirdiği kepçeler taranarak kullanılmaz hale getirilmişti. Çatışmanın boyutunu görmek için sokağa inen vatandaşlar ise sokakta buldukları mermi kovanlarını göstererek, “Bu kovanlar biz halkın neler yaşadığını gösteriyor” diye konuşuyordu.

 

‘BÜTÜN ODALARIMIZ TARANMIŞ, EŞYALARIMIZ YANMIŞ’

Sokak çatışmaları ilk kez geçen hafta patlak verdiğinde ailesini ve iki çocuğunu alarak Silvan'dan kaçtıklarını söyleyen Mehmet Salih Çiçek, yaşadıklarını şöyle anlattı:  “Mahallede çatışmalar tam 8 gün önce başladı. Evimize bir kaç mermi isabet etti. Ailemi alarak Diyarbakır'a gittim. Bugün eve gelince gördüğüm manzara karşısında şok oldum. Evimizin bütün odaları taranmış, eşyalar yanmış. Evin bahçe duvarı da yıkılmış.”

Çatışmalar sonucunda dükkanı yanan manifaturacı İlhan Patırtı ise başına gelenleri şöyle aktardı: “Dün sabaha kadar çatışmalar devam etti. Evden çıkamadığımız için işyerimize bakamadık. Bu sabah sokağa çıkma yasağı kalktığında dükkana geldim. Ancak dükkanın yandığını gördüm. İtfaiyeyi çağırdım, ancak itfaiye gelene kadar dükkandaki kumaşlar yanıp kül oldu. Görgü tanıkları, dükkana kurşunların isabet ettiğini ve yangının bu kurşunlar yüzünden çıktığını söylüyor. Tam 400 bin lira zararım oldu. 15 kişiye bakıyorum. Ben çocuklarımı şimdi nasıl doyuracağım?”

‘ECZANEYİ DE TARADILAR’

Çatışma süresince hastanelerin çalışmadığını söyleyen bir eczacı ise, “Çatışmalar olurken hastaneler hizmet veremiyordu. Halkın ilaç temin etmesi için eczanemizi açık tutuyorduk. Ancak eczanemiz taranınca can güvenliğimizin olmadığını gördük. Mecburen işyerimizi kapatıp evimize çekildik” diye konuştu.

Tekel Mahallesi’nin tek sağlık ocağı olan Silvan Toplum Sağlığı Merkezi de çatışmalar sırasında bir şekilde hedef olmuş. Merkezin bahçesinde bulunan onlarca araç ateşe verilmiş. Hendekleri kapatmaya gelen bir kepçenin aracını devirdiğini söyleyen Hanefi Çağlar, “Aracımı evimin bulunduğu sokağa park etmiştim. Sokakta hendek vardı. Zırhlı bir kepçe hendeği kapatmak için sokağa girdi. Benim aracım trafiği kapatmıyordu. Ancak kepçe aracımı önüne alarak 10 metre sürükledi. Aracım kullanılmayacak hale geldi” diye şikayet ediyor.

 

LİCE’DE FİS OVASI’NA GİRİŞ YOK

Silvan'dan sonra çatışmaların yaşandığı bir diğer şehir olan Lice'ye gitmek için yola çıkıyoruz. Diyarbakır-Bingöl arasında bulunan Fis Ovası’na giden yolu kapatan askeri araçlardaki görevliler, bölgenin özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini belirterek, “Bölgede hala çatışma var. Bölgeye giriş çıkış yasak” diyor. Güzergahımızı değiştirip Hani ilçesi üzerinden Lice'ye gitmeye karar verdiğimizde, başka bir asker, “Fis Ovası’nda yaklaşık bir haftadır çatışmalar devam ediyor. Ne kadar süreceğini bilmediğimiz için bölgenin ne zaman normalleşeceğini bilmiyoruz” diye konuşuyor. Lice yoluna girdiğimizde ise helikopterlerin Fis Ovası’nın üzerinde devriye gezdiğini görüyoruz.

 

 İDRİS EMEN - RADİKAL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.