1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Şiddetli gösteriler başlayacak’
‘Şiddetli gösteriler başlayacak’

‘Şiddetli gösteriler başlayacak’

Basra Medeni Hareketi, Irak Federal Mahkemesi ve Irak Parlamentosu’nun, Basra’da yaşanan insan hakları ihlallerine yönelik harekete geçmemeleri halinde şiddetli gösterilerin başlayacağı konusunda uyarıda bulundu.

A+A-

 

Basra Medeni Hareketi Sözcüsü Kazım Şehlavi, bugün düzenlediği basın toplantısında, “Kentimiz hizmet eksikliği ve yolsuzluklardan dolayı harebeye dönmüş durumda” dedi.

 

“Protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin göstericlere karşı sergiledeği tavır, var olan yaramızı daha çok derinleştirdi” diyen, Kazım Şehlavi, sözlerine şunları ekledi:

 

“Federal Irak Mahkemesi, olayın başından beri İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’nun Basra’daki insan hakları ihlallerine yönelik hazırladığı rapora sessiz kalmıştır.

 

Federal Mahkeme, göstericilerin kanlarının dökülmesine ve yaralanmalarına karşı gerekli yasal prosüdürleri uygulamayarak sessiz kalmıştır. Özellikle 120 bin kişinin içme suyu zehirlenmesinin ardından Basra harap bir şehir konumunda. Bugün bazı silahlı gruplar göstericilere karşı yeni bir saldırı hareketine başladılar. Bunlar emniyet güçleri ve Irak yargısına yönelik baskı kurmayı amaçlıyorlar.”

 

Göstericilere yönelik insan hakları ihlallerine yönelik inceleme başlatılmasını isteyen Şehlavi, şu sözleri kullandı:

 

“Gösterilere katılanlara yönelik gözaltı furyası başladı. Bu durumun biran önce sonlanması için Irak Parlamentosu’ndan gerekli tavrını göstermesini istiyoruz. Ayrıca Federal Mahkeme’den eski Basra Operasyonlar Komutanı Cemil Şimiri’nin yargılanması için harekete geçmesini talep ediyoruz.Devlet güçlerinin de yasal sorumluluklarını yerine getirmesini ve silahlı grupları söz konusu bölgelerden uzaklaştırılmasını talep ediyoruz.

 

İlgili kurumlar gerekli önlemleri almadığı taktirde Irak halkı, aşiretleri ve aktivistlerin şiddetli gösterilere başlayacağı konusunda kendilerini uyarıyoruz.”

 

Ne olmuştu?

 

Basra kentinde, kamu hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara karşı 8 Temmuz’da başlayan ve giderek alevlenen gösteriler sırasında geçen hafta bir grup, İran'ın Basra Başkonsolosluğunu basmış ve ateşe vermişti.

 

Olayda, İran bayrağının yanı sıra Humeyni’nin fotoğrafları da yakılmıştı.

 

Basra'daki gösteriler sırasında daha önce devlet televizyonu ile Şii parti ve milis güçlere ait binalar da ateşe verilmişti.

 

İran destekli Heşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis, 10 Eylül’de yaptığı açıklamada, Basra’da yaşanan gösterilerden ABD’yi sorumlu tutarak,“Heşdi Şabi idari bir emir ile kurulmadığı gibi idari bir emirle de feshedilemez. Amerikalılar, Irak yönetiminin yenilenmemesi durumunda Basra’yı yakmaya yönelik tehditlerde bulunuyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

 

Ebu Mehdi Mühendisi’nin açıklamasının ardından Irak’ın Basra kentinde düzenlenen gösterileri kontrol altına almak için Acil Müdahale Birimi’nden bir gücün kente yerleştirildiği duyurulmuştu.

 

Basra’da yaşanan gösterilerde yaklaşık 50 gösterici yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi de yaralandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.