1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Şeyh Said'i anmadan yargılanan 5 kişiye beraat
Şeyh Said'i anmadan yargılanan 5 kişiye beraat

Şeyh Said'i anmadan yargılanan 5 kişiye beraat

Amed\'de geçtiğimiz Haziran ayında yapılan Şeyh Said\'i (Şêx Seîd) anma etkinliğiyle ilgili tertip komitesinde yer alan 5 kişi hakkında dava açılmıştı.

A+A-

"Örgüt propagandası yapmak"  suçundan haklarında dava açılan 5 kişi, yargılandıkları ilk duruşmada beraat etti.

Amed'de 28 Haziran 2013 günü, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin girişimiyle 1925 yılında asılan Şeyh Said ve arkadaşlarını anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik sırasında üzerinde 1925 yılında idam edilen Şeyh Said, 1937 yılında idam edilen Seyid Rıza, 1946 yılında idam edilen Mahabad Kürd Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Qadı Muhammed, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin babası Melle Mustafa Barzani ve PKK Lider Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu bir pankart asıldı.

Üzerinde 'Yolunuz yolumuzdur’ yazılı olan pankartla ilgili Amed'deki Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda etkinliğin tertip komitesinde bulunan BDP yetkilisi Şaban Turhan, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçıer, Din Adamları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Amed İl Başkanı Ciwanroj Ceyhan ve Özgürlük ve Sasyalizm Partisi (ÖSP) yetkilisi Aziz Mahmut Ak hakkında 'Yasadışı örgüt propagandası' yapmak suçlamasıyla dava açıldı.

8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuksuz 5 sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada savunmaları alınan tutuksuz sanıklar, etkinliğin Şeyh Said ve İstiklal Mahkemeleri mağdurlarını anmak için yapıldığını belirterek, suçlamaları kabul etmedi. Duruşmada söz hakkı verilen İmam Taşçıer, "Biz etkinliği yapmadan önce o pankart asılmış. Yani bizden önce asılmıştır. Bizim o afişle bir ilgimiz yoktur. Programımızda böyle bir afişin asılması da yoktu. Afiş saat 13.00 sıralarında getirilmiş ve polis müdahale etmiştir" dedi.

Daha sonra esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanıkların "üzerine atılı suçu" işlediklerine dair savunmalarının aksini kanıtlayacak delil bulunmadığını belirterek, beraatlerine karar verilmesini istedi.Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme, sanıklar Aziz Mahmut Ak, Şaban Turhan, İmam Taşçıer, Süleyman Ekinci ve Ciwanroj Ceyhan’ın "yüklenen suçu" işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verdi.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.