1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Selman İmajını Düzeltmek İçin Kampanya Başlattı
Selman İmajını Düzeltmek İçin Kampanya Başlattı

Selman İmajını Düzeltmek İçin Kampanya Başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetindeki rolüyle ilgili tartışmalar uluslararası kamuoyundaki yerini koruyor.

A+A-

 

Financial Times gazetesi, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinin ardından bozulan imajını düzeltmek için kampanya çalışması yaptığını duyurdu.

 

Gazetede yer alan habere göre, Bin Selman, bozulan imajını düzeltmek için Suudi Arabistanlı milyarder prens Velid Bin Talal ile Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin açıklamalar yapmasını sağladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan açıklamada da, 5 Kasım’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu toplantısında dünya devletlerinin Suudi Arabistan’ın hukuk ihlalleri siciliyle yüzleştiği ve hukuksuzlukların son bulması için somut kararların alınması baskısında bulunduğu belirtildi.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası inceleme komisyonunun kurulması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, Yemen’de işlenen savaş suçlarının araştırılması ve hukuksuzca Suudi hapishanelerinde tutulanlarında bir an önce serbest bırakılması istendi.

Öte yandan, The New York Times Gazetesi, Kaşıkçı cinayetinin ardından görevden alınan Suudi Kraliyet Danışmanı Suud El Kahtani’nin suçlarıyla ile ilgili dosya haber hazırladı.

Suud El Kahtani ile Suudi Spor Heyeti Başkanı Turki Al-i Şeyh’in Bin Selman’ın en yakın isimler olduğunun belirtildiği haberde, Kahtani’nin medyada Bin Selman için kampanya çalışmaları yürüttüğü ve Elektronik sinekler diye isimlendirilen trol ekibinin başında olduğu kaydedildi.

Bin Selman’ın Londra ziyaretinde, tanıtımına katkı olması amacıyla Kahtani’nin milyonlarca dolar ödeyip Veliaht Prensin fotoğrafını otobüslere astırdığı bilgisinin paylaşıldığı haberde, Kahtani’nin Bin Selman’ın kara kutusu olduğu ve Katar’ı karalamak için de medyaya yüklü miktarda para ödediği ifade edildi.

Haberde Kahtani’nin Bin Selman’ın eli ve sesi olduğu yorumunda bulunuldu.

Bunun yanı sıra, ABD Senatosu Cemal Kaşıkçı olayı ve Yemen savaşı nedeniyle Suudi Arabistan'a yaptırım uygulanmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda anılan önlemler arasında bu ülkeye silah satışının durdurulması da bulunuyor.

Senato'da Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Senatörü Bob Corker, bu noktada girişimde bulunulacağı sinyalini vererek, yıl sonundan önce Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşa desteğini tamamen kesecek bir tasarının oylanabileceğini söylemişti.

Corker ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı Jim Mattis ve CIA Başkanı Gina Haspel'in en geç Kasım ayının sonuna kadar meclise gelerek Yemen ve Kaçıkçı olayı hakkında bilgilendirmede bulunmasının beklendiğini de kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.