1. YAZARLAR

  2. Zeki SAVAŞ

  3. Savaş ve Siyaset
Zeki SAVAŞ

Zeki SAVAŞ

Zeki SAVAŞ
Yazarın Tüm Yazıları >

Savaş ve Siyaset

A+A-

Veda ettiğimiz Ramazan ayında ısrarla siyasete ve savaşa ilişkin yazmamaya, kısa bir süreliğine de olsa biruni dünyadan deruni dünyaya yönelmeye çabaladım ama dünyamızda ve ülkemizde cereyan eden gelişmelerin acısı hepimizin yüreğini sızlattı.

 

Dünyamızda ve ülkemizde siyaset ve savaş ve bunların yol açtığı tahribatlar, on bir ayımızı doldurmakla kalmıyor, kendi derunumuza dönme fırsatını bize sunan Ramazan aylarında bile en yoğunluklu şekilde devam ediyor ve bu Ramazan da öyle oldu. Dolayısıyla sevinmek istediğimiz bayramlarda dahi buruk bir sevinç yaşıyoruz. Ne Ramazanda ne de bayramda siyaset ve savaşın tesir ve sonuçlarından uzak duramıyoruz.

 

İslam dünyasında siyasetin ve savaşın taraflarından hiç biri Ramazan ayına saygı göstermedi. Büyük bir saygısızlık örneği sergilendi.

 

Kürdistan'da PKK bir jest yapıp halkımızın inancına saygı gereği Ramazan ayı boyunca silahları susturuyoruz diyemedi, halkın saygı ve sevgisini kazanma yolunu tercih etmedi. Ramazan ayına karşı saygısızlık etti. Ondan daha büyük sorumluluğa sahip olan iktidar, silahlı saldırılara karşı siyasi ataklar yaparak silahları susturabilecek imkanları kullanmak yerine Ramazan ayında daha büyük saldırılara başlayarak halkın inancına ve ramazan ayına karşı daha büyük bir saygısızlık yaptı. O da iyiyi kötüye tercih edemedi. Bu mübarek ayda sivillerin ölümüne sebebiyet verdi. Bu ayda barışa öncülük yaparak kanı durduracağına kötülerin yoluna dönerek savaşı tırmandırdı.

 

Suriye rejimi Ramazan ayını bir fırsat bilip ani bir siyaset değişikliğiyle hiç olmazsa bir aylığına barış imkânlarını arayacağına ramazan ayını savaş, kan ve cinayet ayına çevirdi. Sadece Suriye halkına karşı değil, bütün Müslümanlara karşı zulümde meydan okudu.

 

Libya'da Kur'an'dan ayetler okuyan Kaddafi, Ramazan ayında bir nebze olsun kendi derununa dönüp bakacağına ve işlediği cinayetlerden kurtulmak için bu ayı fırsat göreceğine bu mübarek ay boyunca ülkesini ve insanını kana buladı. Zerre kadar İslam'a, Müslümanlara ve Ramazan ayına saygı göstermedi.

 

Pakistan ve Irak'ta hamakatta zirveye çıkmış, zihinleri taşlaşmış mezhep mutaasıpları bir nebze kendi derunlarına dönüp nefis muhasebesi yapacaklarına birbirlerinin camilerine ve üzerlerine vahim sonuçlar doğuracak saldırılar gerçekleştirdi.

 

Benzer durumlar Bahreyn'de, Yemen'de ve Arabistan'da da devam etti. Hiç biri zerre kadar İslam'a ve Ramazan ayına saygı göstermedi, nefis muhasebesine imkan sunan bu ayın kadrini bilmedi, nefislerinin ne büyük cinayetlere yol açtığı üzerinde düşünmedi. Siyasetin ve savaşın taraflarından hiç biri, hiç olmazsa bu mübarek Ramazan ayında insanlara acı yaşatmayalım erdemliliğini gösteremedi.

 

İyiyi kötüye tercih etmek bu kadar mı zor?

 

Firavunlaşan nefisler, sahiplerini birer 'müfsidün fi'larz'a dönüştürüyor. Allah'ın ziyafetinin ve davetinin cari olduğu Ramazan ayı onlara ifsad yolundan dönme imkânını sunduğu halde bu imkândan hiç biri yararlanmadı ve sonuçta bir Ramazanı daha acı ve ıstırap içinde geçirdik. Dolayısıyla bayramımız da acılardan uzak ve mutluluklarla dolu dolu bir bayram olamadı.

 

Her şeye rağmen, savaş ve siyasete rağmen biz yine de her zaman için kendimizi ve herkesi deruni muhasebeye davet etmekten gaflette olmamalıyız.

 

Her şeye rağmen bütün dostların mübarek Ramazan bayramını yürekten kutluyor, İslam dünyasına acılardan uzak adalet ve özgürlüklerin kaim olduğu bayramların nasib olmasını Allah u Tebarek ve Teala'dan niyaz ediyorum.

 

Bayramınız mübarek olsun.

 

fitrat.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.