1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Sarraf davasında sona geldindi
Sarraf davasında sona geldindi

Sarraf davasında sona geldindi

İran yaptırımlarını deldiği iddiasıyla New York'ta yargılanan Halkbank yetkilisi Hakan Atilla davasında savcılar ve savunma avukatları dün kapanış konuşmalarını yaptı. Jüri bugün istişarelere başlayacak.

A+A-

 

ABD'nin İran yaptırımlarını deldiği iddiasıyla New York'ta yargılanan Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında görülen davada savcılık makamı Atilla'nın suçlu bulunmasını istedi. Avukatları ise Atilla'nın "suçsuz bir piyon" olduğunu savunarak beraatini istedi.

 

İddialar hakkında karar verecek olan jüri heyetine hitaben son konuşmayı bugün davaya bakan yargıç Richard Berman yapacak. Ardından jüri karar için kendi arasında istişarelere başlayacak.

Dava üç haftadır sürüyor

İran, Türkiye ve Makedonya vatandaşı olan Rıza Sarraf'ın kendisine yöneltilen İran yaptırımlarını ihlal etme suçlamalarını kabul ettiği ve savcılık makamı lehine tanık olarak ifade verdiği dava üç hafta önce başlamıştı. Rıza Sarraf ifadesinde İran ambargosunu delmek için Türkiye'deki Halkbank ve dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’la kurdukları düzeni anlatmıştı. Sarraf, Çağlayan'a 45-50 milyon euro civarında rüşvet verdiğini iddia etmişti.

Savcı Michael Lockard, iddialar hakkında karar verecek olan jüriye hitaben yaptığı kapanış konuşmasında Atilla'nın Halkbank'ın ABD yaptırımlarına riayet ettiği konusunda ABD'li makamlara yalan söylediğini ifade ederek "Bu dava yalanlar hakkındadır" şeklinde konuştu. Lockard konuşmasında Sarraf'ın ifadesine atıfta bulundu.

Sarraf, İran'ın Türkiye'de biriken petrol ve doğal gaz gelirlerinin Türkiye dışına çıkarılması için yasadışı altın ve gıda ticaretinin tasarlanmasına Atilla'nın yardım ettiğini söylemişti. Atilla ise savunmasında Sarraf ile işbirliği yaptığı iddiasının doğru olmadığını ifade etti.

Savcı Lockard da Sarraf'ın ifadesinin başka delillerle de desteklendiğini dile getirdi. Bunlar arasında Nisan 2013'te geçen ve Halkbank'ın o dönemdeki genel müdürü Süleyman Aslan'ın Sarraf'a ilettiği ve "Hakan Atilla'nın önerdiği yöntem" ile ilgili herhangi bir sorun görüp görmediğini sorduğu mesaj da yer alıyor.

Lockard, Aslan ve diğer yetkililerin Halkbank'tan ayrılmasına rağmen Sarraf'ın İran ticaretinin sürdüğünü ifade ederek "Her adımda bu işe dahil olan tek kişi Sayın Atilla'dır" dedi.

 

 

dw

 

        

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.