1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Saldırıları ve Hastalıklar Pençesindeki Yemen
Saldırıları ve Hastalıklar Pençesindeki Yemen

Saldırıları ve Hastalıklar Pençesindeki Yemen

Kolera, sıtma ve deng hummasının ardından Yemenliler, korona salgını konusunda ciddi endişe duymaktadır.

A+A-

 

Dünyaya korona salgını yayıldığı bir sırada Yemenliler, zor günler geçirmektedir. Yemenliler, zorluklar ve sıkıntılara alışmış olsalar da, bugün gördükleri zorluklar ve acılar doruk noktaya varmıştır.

Yemen milleti sadece Suudi koalisyonun saldırıları ve ablukasına maruz kalmış değiller, tehlike saçan bulaşıcı hastalıklarla da karşı karşıya kalmış bulunuyor. Bu hastalıklar kuşkusuz Suudi koalisyonun Yemen'e yönelik açtığı savaşın sonuçlarıdır. Bu hastalıklardan biri koleradır. Kolera ilk kez 2016 yılında Yemen'de görüldü ve 3 bin Yemenlinin canını aldı. Oxfam isimli uluslararası yardım örgütü 2020 yılının başlarına doğru, ocak 2017'den aralık 2019'a kadar yaklaşık 2 milyon 254 bin Yemenli çocuğun koleraya yakalandığını duyurdu. Sadece 2019 yılında Yemen'de 860 bin şüpheli kolera vakası tespit edildi ki bunlardan bin 50'i ölümle sonuçlandı. Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Yusuf el Hazıri de son günlerde yaptığı açıklamada, 2020 yılının ilk 4 ayında 80 binden fazla Yemenlinin koleraya yakalandığını, sadece geçen cuma günü Yemen'de 500 şüpheli kolera vakasının saptandığını açıkladı.

 

Suudi koalisyonun saldırıları ve ablukası yüzünden Yemen'de ortaya çıkan tek salgın hastalık kolera değil, deng humması ve sıtma gibi diğer bulaşıcı hastalıklar da Yemenliler'in yaşamını tehdit ediyor. Yemen Sağlık Bakanı Taha Mütevekkil, kasım 2019'da  bu ülkede 116 bin 552 sıtma vakası ve 23 bin de deng humması vakasının görüldüğünü açıkladı. Ocak 2020'da de 5 bini aşkın Yemenlinin deng hummasına yakalandığını ve 11 kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

Günümüzde Yemenlileri, kolera, sıtma ve deng hummasının ardından korona salgınından da endişe duymaktalar. Ufak bir virüs olan korona hızlı şekilde yayılma kabiliyetine sahiptir ve kolaylıkla temasla insandan insana geçebilir. Küçük bir virüs olan korona insan sağlığı için en büyük tehdit sayılıyor. Korona salgını ile mücadele için ülkeler ve hükümetler tarafından özel sağlık tedbirlerinin alınması ve halkın sağlık tedbirlerine uymasına bağlıdır. Korona Yemen dahil dünyanın tüm ülkelerine sıçramıştır. Korona Yemen'e girmiş olmasına rağmen şimdilik yayılmış değil. Suudi koalisyonun saldırıları yüzünden sağlık alt yapısı yerle bir olan Yemen'de 3 milyondan fazla insan göçmen durumuna düşmüş ve yaklaşık 22 milyon Yemenli de insani yardıma ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca çok sayıda Yemenli de yetersiz beslendiği için koronaya yakalanma riskiyle karşı karşıyadır. Bu koşullara rağmen iddia ettiği ateşkesi ihlal ederek, Yemen'e karşı saldırılarına devam ediyor.

 

Gerçekte Yemen halkı bombardımanların yarattığı yıkım, açlık, kolera, sağlıksız içme suyu, sağlık hizmetlerinin yokluğu ve kolera salgını gibi hastalıklar olmak üzere her açıdan ölüm tehdidinin altında yaşıyor ve tüm yollar bu insanlar için ölümle sonuçlanıyor. Üstelik Yemen’de insani facia sadece bazı bölgelerde değil, Yemen’in hemen hemen her yerinde devam ediyor. Bu arada ölümle mücadele eden Yemenli çocukların görüntüleri daha çok acı veriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.