1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Rusya, Türkiye ve İran’dan ortak Suriye bildirisi
Rusya, Türkiye ve İran’dan ortak Suriye bildirisi

Rusya, Türkiye ve İran’dan ortak Suriye bildirisi

Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'nin petrol gelirlerine el koyulmasına karşı çıktıklarını açıkladı.

A+A-

 

Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörü olduğu Astana süreci kapsamında Kazakistan başkenti Nur Sultan'da yürütülen görüşmelerin 14’üncü turu sona erdi.

 

Görüşmelerin sonunda Rusya, Türkiye ve İran tarafından kabul edilen ortak bildiride, "Garantör ülkeler, Suriye'ye ait olması gereken petrol gelirlerine hukuka aykırı olarak el koyulmasından ve bunların kullanılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi" dendi.

Garantör ülkeler, Adana Anlaşması'nın önemine de vurgu yaptı.

Rus, Türk ve İranlı temsilciler ortak bildiride şu ifadelere yer verdi:

"Garantör ülkeler, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu istişare etti ve bu bölgede uzun vadeli istikrar ve güvenliğin ancak Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasıyla sağlanabileceği konusunda mutabık kaldı. Bu bağlamda garantör ülkeler, Suriye'nin kuzeydoğusuna istikrar kazandırılmasına yönelik 22 Ekim 2019 tarihli mutabakattan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve 1998 tarihli Adana Anlaşması'nın öneminin altını çizdi."

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Nur Sultan’da gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıda “taraflarca, Suriye’nin siyasi birliğine, toprak bütünlüğüne kasteden ayrılıkçı gündemlerin reddedildiği” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.