1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya koronavirüs aşısının üretimine başlayacağını duyurdu
Rusya koronavirüs aşısının üretimine başlayacağını duyurdu

Rusya koronavirüs aşısının üretimine başlayacağını duyurdu

A+A-

Rusya, koronavirüs aşısının seri üretimine gelecek ay başlamayı planladığını ve gelecek yıla kadar her ay "birkaç milyon" doz üreteceğini duyurdu.

Moskova'daki Gamaleya Enstitüsü'nde denenen aşı türünde türünde ilerleme kaydedildiği açıklandı.

Rusya Sanayi Bakanı Denis Manturov, resmi haber ajansı TASS'a verdiği röportajda "Eylülde seri üretime geçebileceğimize inanıyoruz" dedi.

"Ayda birkaç yüz bin doz olarak planlanan üretim hacmimizi, gelecek yılın başına kadar birkaç milyona kadar artırabileceğiz" diyen Manturov, Rusya’da üç ayrı merkezde üretim teknolojilerinin hazırlandığını belirtti.

Aşı denemelerini finanse eden Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev, aşının resmi tescilinin 10 gün içinde alınmasını beklediğini duyurdu ve "Eğer bu 10 gün içinde başarılırsa, tescillenen ilk koronavirüs aşısı olacak ve sadece ABD'nin değil, diğer ülkelerin de önüne geçmiş olacağız" dedi.

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Muraşko, geçen cumartesi günü Sibirya merkezli Vektor laboratuvarında geliştirilmiş bir diğer aşının şu an klinik deney aşamasında olduğunu ve iki ay içinde insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını duyurdu.

Gamaleya Enstitüsü'nde denenen aşı, Çin'de de deneme aşamasında olan koronavirüs aşısıyla aynı teknolojiyle, adenovirüs kullanılarak yapılıyor.

Devlet destekli Gamaleya Enstitüsü daha önce aşının insanlar üzerinde denenme sürecinin aceleye getirildiği konusunda eleştirilere maruz kalmıştı.

Mehnikov Aşı ve Serum Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Vitali Zverev, aşının tescili için çok erken olduğu belirterek, “Kontrolleri çok iyi yapılmamış bir aşının, tescillenmemesi gerekir. Pandeminin başından beri geliştirilmeye başlanmış olan bir aşının güvenirliğinden bahsetmek imkansız” dedi.

"Her şeyi üretebilirsiniz, ama kim satın alacak?" diyen Zverev, Rusya’da aşıyı üretmesi beklenen üç firmanın iyi bilinen ilaç firmaları olduğunu fakat "normalde aşı  üretmediklerini" sözlerine ekledi.

Adenovirüsden yararlanılarak yapılmış hiçbir aşının şimdiye kadar başarısının kanıtlanamadığını belirten Zverev, "Nasıl geliştirmeyi başaracaklar, bunu kimse açıklamıyor" dedi.

Rusya, İngiltere, ABD ve Kanada'nın Rusya istihbarat servislerine bağlı hackerların Batı’daki laboratuvarlardan koronavirüs aşısıyla ilgili bilgi almaya çalıştığı iddialarını reddetti.

Rusya, 850 binden fazla koronavirüs vaka sayısı ile ABD, Brezilya ve Hindistan'dan sonra vaka sayısında dünyada dördüncü sırada yer alıyor.

ABD'de potansiyel korona aşısı insanlar üzerinde test edilmeye başlandı

Öte yandan ABD’li ilaç şirketi Johnson&Johnson, potansiyel koronavirüs aşısını insanlar üzerinde test etmeye başladı.

Clinical Trials Arena isimli internet sitesinde yer alan habere göre şirket, "Ad26.COV2.S" adı verilen aşı adayının 1. ve 2. aşama klinik denemelerine ABD ve Belçika'da start verdi.

18-55 yaş ile 65 ve üzeri yaşlardaki 1000'den fazla sağlıklı gönüllünün katılması planlanan deneme, aşı adayının güvenli olup olmadığı, muhtemel yan etkileri ve bağışıklık oluşturmadaki başarısını sınamayı amaçlıyor.

Aşı adayının, klinik öncesi değerlendirme safhasında primatlar üzerinde yapılan testlerde, deney hayvanlarında Covid-19'u etkisiz kılan antikorları üretmede ve solunum yolu enfeksiyonunu engellemede başarılı olduğu kaydedildi.

Boston kentindeki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nde yürütülen testlerde, tek doz aşı uygulanan ve ardından virüse maruz bırakılan 6 primattan hiçbirinin ciğerlerinde enfeksiyon ortaya çıkmadığı, yalnızca 1 primatta burun ve geniz bölgesinde sınırlı enfeksiyona rastlandığı belirtildi.

Şirket, ABD ve Belçika'daki klinik denemenin ardından Hollanda, İspanya ve Almanya'da ikinci aşama denemeler yürütmeyi, Japonya'da ise yeni bir birinci aşama denemeye başlamayı planlıyor.

Johnson&Johnson, klinik denemelerin başarılı olması halinde gelecek yıl 1 milyar dozdan fazla aşı üretmek üzere imalat hazırlıkları yapıyor.

Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

DSÖ'den açıklama

Koronavirüse karşı aşı geliştirebilmek için tüm dünyada çalışmalar devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü ise bu sürecin çok uzun sürebileceği görüşünde.

Örgüt, koronavirüs aşısının bulunmasına dair çok iyimser olunmaması konusunda uyardı. "Şu ana kadar sihirli bir çözüm bulunamadı, hiç bulunamama ihtimali de var" diyen Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus hâlâ en etkili korunma yönteminin maske takmak, el hijyenine özen göstermek ve sosyal mesafeye dikkat etmek olduğunu açıkladı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.