1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya: Ebu Kemal operasyonu, koalisyonun IŞİD'e desteğini gözler önüne serdi
Rusya: Ebu Kemal operasyonu, koalisyonun IŞİD'e desteğini gözler önüne serdi

Rusya: Ebu Kemal operasyonu, koalisyonun IŞİD'e desteğini gözler önüne serdi

Rusya Savunma Bakanlığı, IŞİD'in son kalesi olan Suriye'nin Ebu Kemal kasabasına düzenlenen operasyonun ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun IŞİD'e verdiği desteği gözler önüne serdiğini belirtti.

A+A-

 

 

Rusya Savunma Bakanlığı, 9 Kasım'da Rus ordusunun atımlarından kaçmayı başaran IŞİD militanlarının kilometrelerce uzunluktaki konvoylarla Deyr ez Zor'a bağlı Ebu Kemal'den Suriye-Irak sınırındaki Sabha Vadisi'ne doğru ilerlediği sırada Rus insansız hava araçlarıyla kaydedilen fotoğrafları yayınladı.

 

'ABD'LİLER IŞİD MİLİTANLARINI VURMAYI REDDETTİ'

Rus askeri grubunun uluslararası koalisyona iki kez başvurarak, Fırat Nehri'nin doğu kıyısındaki IŞİD konvoylarını imha etmek için ortak operasyon düzenlemeyi önerdiğini kaydeden bakanlık, "ABD'liler, Cenevre sözleşmesini gerekçe gösterip 'gönüllü olarak teslim olduklarını' savundukları IŞİD militanlarını vurmayı mutlak surette reddetti" dedi.

 

'KOALİSYON, RUS UÇAKLARININ MİLİTANLARI VURMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞTI'

Bununla birlikte bakanlık, koalisyon güçlerinin Ebu Kemal'deki IŞİD militanlarını korumak için Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin operasyonunu engellemeye çalıştığının altını çizdi.

Açıklamada, "Ebu Kemal'den çekilen IŞİD militanlarının Suriye ordusunun ateşi altından güvenli bir şekilde çıkması için Rus uçaklarına koalisyon güçleri tarafından engelleme yapılmaya çalışıldı. Bu amaç doğrultusunda, koalisyon uçakları Ebu Kemal üzerindeki 15 kilometrelik hava sahasına çıkarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait uçakları engelleme girişiminde bulundu" ifadeleri kullanıldı.

'ABD, IŞİD'İ ORTADOĞU'DAKİ ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA KULLANMAK İSTİYOR'

Bu arada bakanlık, ABD'nin IŞİD militanlarını Ortadoğu'daki çıkarları doğrultusunda kullanmak için koruduğunun altını çizdi.

"Koalisyonun benzer eylemleri, Suriye ordusunun Ebu Kemal'deki kararlı operasyonunun Washington'un Fırat'ın doğu kıyısındaki bölgeleri yönetmek için ABD yanlısı idari birimler kurma planlarını bozduğunu gösteriyor" diye devam eden bakanlık, şu ifadelere yer verdi: "Mevcut bulgular, terörle mücadele taklidi yapan ABD'nin aslında IŞİD'i Ortadoğu'daki çıkarları için kullanmak üzere koruduğunu tartışmasız bir biçimde gözler önüne seriyor."

Suriye ordusu, 9 Kasım'da, ülkede IŞİD'in elinde tuttuğu son bölge olan Ebu Kemal kasabasının tamamen özgürleştirildiğini duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.