1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ruhani: Suriye’de ilk adım kanın durması olmalı
Ruhani: Suriye’de ilk adım kanın durması olmalı

Ruhani: Suriye’de ilk adım kanın durması olmalı

İran lideri Ruhani, Suriye için önce güvenliğin sağlanması, halkın ülkesine dönmesi gerektiğini belirterek demokrasinin daha sonra konuşulacak bir mesele olduğunu savundu

A+A-

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye'de önceliğin demokrasiyi getirmek değil, kanın durmasını sağlamak olması gerektiğini savundu.

Ruhani, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'i Sadabat Sarayı'nda kabul etti. Savaşta Ruhani, basın toplantısında Fischer ile görüşmede terörizm ve bölge sorunlarını, özellikle Suriye meselesini ele aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Suriye, devleti, muhalifleri ve içerisinde terörist grupları olan bir ülke. Öncelik hangisindedir? Bugün biz önceliği Suriye'de demokrasi konusuna mı ayıralım? Veya muhalif ve rejim destekçileri konusunu mu yoksa anayasada değişiklik yapılmasını mı konuşalım? Yoksa şu anda halk Suriye'de öldürülüyor. Milyonlarca insan göç etti. Yüzbinlerce kişi öldürüldü. Ülke tamamen güvenlikten yoksun.'

Halkın petrolleri teröristler tarafından çıkarılıyor. Halkın refahı için kullanılması gereken petrol geliri, halkın öldürülmesi için kullanılıyor. Mesele önceliğin belirlenmesidir. Suriye'de atılması gereken ilk adım, kan dökülmesinin önüne geçilmesi, nispeten güvenliğin sağlanması ve buradan göç eden insanların evlerine dönmelerini sağlamak olmalıdır. Daha sonra Suriye'nin geleceği, muhalifleri-rejim destekçilerini, demokrasi, oy ve buna benzer konularda konuşalım.

İran, Suriye'nin güvenlik, demokratik ve istikrarlı bir geleceğe kavuşacağı neticesini gördüğü her toplantıda yer alacaktır. İster bölge ülkeleri, isterse dünya güçleri olsun herkesle konuşmaya hazırız.”

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Tahran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Sadabad Sarayı'nda askeri törenle karşılanan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in ziyareti, Avrupa'dan bu ülkeye 11 yıl aradan sonra ilk gelen cumhurbaşkanı olması nedeniyle önem taşıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.