1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ruhani: Irak iç işlerine yönelik müdahaleler tüm bölgeye zarar veriyor
Ruhani: Irak iç işlerine yönelik müdahaleler tüm bölgeye zarar veriyor

Ruhani: Irak iç işlerine yönelik müdahaleler tüm bölgeye zarar veriyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, “Irak’ın içişlerine yönelik her türlü yabancı müdahale başta Irak olmak üzere tüm bölgeye zarar veriyor” dedi.

A+A-

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki ülke arasında ekonomik ve siyasi işbirliğinin ele alındığı görüşmede Ruhani, İran için Irak'ta güvenlik ve istikrarın önemli olduğunu belirterek, “Irak iç işlerine yönelik her türlü yabancı müdahale başta Irak olmak üzere tüm bölgeye zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Irak ve bölgedeki diğer ülkelerdeki varlığının bölgede istikrarsızlık ve güvensizliğe yol açtığını vurgulayan Ruhani, “ABD, bölgede her zaman istikrarsızlığa neden oldu. Irak meclisinin ABD'nin Irak'tan çıkartılmasına yönelik aldığı karar, başta Irak olmak üzere bölgede istikrar ve barışı sağlamaya yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Bölgesel sorunları bölge ülkelerinin birlikte çözmesi gerektiğini belirten Ruhani, İran'ın sorunların çözümü noktasında bölge ülkeleri ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Ruhani, “Irak ile ekonomik işbirliğini arttırmak istiyoruz. Şirketler için karşılıklı yatırımların kolaylaştırılması iki ülke arasında ekonomik kalkınmayı artıracaktır. İki komşu ülke olarak önemli potansiyellere sahibiz” dedi.

“ABD’nin İran'a yönelik yaptırımları zalimce”

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ise dost ve kardeş ülke olarak adlandırdığı İran ile siyasi ve ekonomik işbirliklerinin önemli olduğunu belirterek, Şelemçe-Basra demir yolu projesinin iki ülke arasındaki işbirliği açısından zaruri olduğunu  kaydetti.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını “zalimce” olarak nitelendiren Kazımi, ABD yönetiminin değişmesi ile birlikte ilişkilerde yeni biri dönemin başladığına işaret etti.

Kazımi, “ABD'deki yeni yönetim ile birlikte işbirliklerimiz daha da artacak. Bağdat yönetimi olarak İran'a yönelik yaptırımların tamamen kaldırılması yönünde tüm çabalarımızı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.