1. YAZARLAR

  2. Mahmut ÖVÜR

  3. 'Rojava'ya saldırı, Türkiye'ye saldırıdır'
Mahmut ÖVÜR

Mahmut ÖVÜR

Sabah Gazetesi
Yazarın Tüm Yazıları >

'Rojava'ya saldırı, Türkiye'ye saldırıdır'

A+A-

 Suriye'de Esad diktatörlüğünün kendi halkını bombalamasına karşı çıkmayıp Türkiye'nin izlediği politikayı eleştirenlerin ne yapmak istediklerini en çarpıcı biçimde Rojava'da, yani Suriye Kürdistan'ında yaşanan son çatışma gösteriyor.

Biliyorsunuz bir süredir Rojava'da PYD ile El Nusra çatışıyor.
Daha doğrusu El Kaide'nin Suriye'deki uzantısı El Nusra, Kürtlere saldırıyor, katliamlar yapıyor.
Bu saldırılarla birlikte Türkiye'de de bilinçli bir kampanya yürütülüyor: "Türkiye, İslamcı El Nusra'yla birlikte Kürtlere saldırıyor."
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun tersi açıklamalarına, PYD Başkanı Salih Müslüm'ün Türkiye'ye gelmesine rağmen birileri bu "algı" üzerinden siyaset yapmaya devam ediyor.
Amaç da belli; Kürtleri, Türkiye'yle karşı karşıya getirmek...
Peki, gerçek böyle mi?
İşte bu gerçeği en çarpıcı biçimde KCK'nın ilk kadın Eşbaşkanı Bese Hozat (Hülya Oran) birkaç gün önce Sabah'tan Müjgan Halis'e anlattı. Söyledikleri Suriye'de neler olup bittiğini anlamak açısından da önemli.
Hozat şöyle diyor:
"Türkiye'deki çözümle, Suriye'deki çözüm çok birbirine paraleldir. Rojava'daki durum da, El Kaide'nin saldırıları da uluslararası güçlerin planlarından bağımsız değil. Yani uluslararası güçler, Türkiye'deki çözüm sürecini sabote etmeye çalışıyor, o yüzden çok aktif bir şekilde El Nusra'ya destek veriyor."
Kürt cephesinden bu kadar net bir tespit yapılması sanıyorum Gazeteci arkadaşım Müjgan Halis de biraz şaşırttığı için "Öyle mi diyorsunuz?" diye araya giriyor.
Hozat, şöyle devam ediyor:
"Evet, bugün Rojava'ya saldırı, Türkiye'ye saldırıdır. Şu anda bir çözüm süreci işliyor. Çözüm sürecinin yoğunlaşmasıyla birlikte, çok ciddi El Nusra saldırıları başladı. El Nusra'yı ABD önce terör örgütleri listesine aldı, şimdi silah veriyor."
Bu açıklamaların, bırakın ulusalcıları ve bir kısım solcuları Kürt siyasi çevrelerini de şaşırttığı çok açık.
KCK'nın en tepe yöneticilerinden birinin Suriye'de olup bitenlerle "Çözüm Süreci" arasında bağ kurması bir tek şeyi gösteriyor:
"Türk-Kürt İttifakı sadece içeride ve bölgede değil, dışarıdaki güçleri de korkutuyor."
O söyleşide "Çözüm Süreci"nden Erbil'de düzenlenecek Kürt konferansına, Dersimlilerin yaşadığı sendromdan PKK'nın bölgede "AB vari" bir birlik istediğine kadar birçok konuda yeni yaklaşımlar var.
Sadece medyanın değil, Kürt siyasi aktörlerin de okuması gereken bir söyleşi...

CHP'li Onanç'ı BDP destekler mi?

 Yerel seçimler sadece cumhurbaşkanlığı, AK Parti-CHP veya İstanbul açısından değil, BDP için de kritik bir seçim olacak.

BDP'nin veya yeni kurulacak partinin Türkiye partisi olup olamayacağı bu seçimlerde belli olacak. Bu nedenle her aday, her il ve her bölge BDP için önemli.
Henüz yerel seçim sath-ı mailine girmedik ama özellikle İstanbul ve ilçeleriyle ilgili çok sayıda aday adayından söz ediliyor.
Bunlardan biri de bir süre önce "Çözüm süreci" nedeniyle CHP Parti Meclisi üyeliğinden istifa eden Gülseren Onanç...
Son günlerde Onanç'ın adı sık sık CHP'nin İstanbul Beyoğlu Belediye Başkan aday adayları arasında geçiyor. Partisi önerir mi bilinmez ama Onanç'ın adaylığa sıcak bakmasının bir nedeni de BDP Milletvekili Pervin Buldan'ın açık destek vaat etmesi...
Denilenlere göre Beyoğlu'nda iyi oy alan BDP, CHP'nin adayına destek verirse bu iş olur.
Peki, BDP, parti meclisi üyesini "çözüm süreci" nedeniyle istifa ettiren bir partiye 

Sabah

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.