1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Rojava’da seçimlere gidiliyor
Rojava’da seçimlere gidiliyor

Rojava’da seçimlere gidiliyor

Batı Kürdistan’da PYD’ye yakın kitle örgütlerinin oluşturduğu Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi, ülkede 4 ay içinde seçimlere gitme kararı aldı.

A+A-
6 Aralık’taki toplantısında Yönetim Modeli, Anayasa ve Seçim Kanunu’nu kabul eden Meclis, 3 kanton halinde örgütlenecek olan Batı Kürdistan’da dört ay içinde seçimlere gidileceğini açıkadı.
 
Yasama Meclisi, 67 üyesinden 61’inin katılımı ile 6 Aralık günü Amude’de bir araya geldi. 31 Aralık’taki ilk toplantıda kısmi genel af ilan edilmişti. İkinci toplantıda Anayasa niteliğindeki Toplumsal Sözleşme kabul edildi, Yönetim Modeli ve Seçim Kanunu oluşturuldu.
 
Toplumsal Sözleşme’de Suriye demokratik, özgür ve bağımsız bir ülke olarak tanımlanırken, Batı Kürdistan üç kantona ayrıldı ve bu kantonlar Suriye’nin bir parçası olarak değerlendirildi. Cizire kantonu için Kürtçe, Arapça ve Süryanice olmak üzere üç resmi dil kabul edilirken, diğer dillerin korunması ve yaşatılması da güvence altına alındı. 
 
Sözleşmede ayrıca insan hakları, işçi, çocuk, kadın ve gençlik hakları da garanti altına alındı. Süryaniler için pozitif ayrımcılık benimsendi.
 
Yönetim Modeli ise dört ayak üzerine oturtuldu: Kanton sistemi, Yasama Meclisi, Yönetim, Adalet ve Yüksek Seçim Kurulu.
 
Yüzde 40 cinsiyet kotasının uygulandığı bu yönetim modelinde, gençler için de kota konuldu. Tüm kurumlarda eş başkanlık sistemi benimsendi.
 
Alınan kararlara göre özerk yönetim meclisi 101 sandalyeden oluşacak. Meclis’teki kadın oranı da yüzde 40’ın altında kabul edilmeyecek. 15 bin oy alan her kişi parlamenter olabilecek. En çok oyu alan parti ise yönetimi oluşturma (hükümet) görevini üstlenecek. Oy kullanma yaşı 18 olarak belirlendi.  Seçmenlerin ’hiçbir cins, din, bakış, etnik, ekonomik ve toplumsal durum ayrımı yapılmaksızın gizli ve özgür şekilde’  oylarını kullanabileceği belirtildi.
 
Kanton yönetimleri 20 bakanlıktan oluşuyor. Bu bakanlıklar şöyle belirlendi: Dışişleri Bakanlığı, Meşru Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Bölgesel, Belediye, Nüfus ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve İşçi Yerleştirme Bakanlığı, Eğitim bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Elektrik, Sanayi ve Yeraltı Kaynakları Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı, Şehit Aileleri Bakanlığı, Aydınlanma ve İletişim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Turizm ve Arkeoloji Bakanlığı, Din Bakanlığı, Kadın ve Aile Bakanlığı, İnsan Hakları Bakanlığı.
 
Kabul edilen Seçim Kanunu’na göre seçimlerin aynı gün tüm bölgelerde yapılması gerekiyor.  Cizire kantonunda seçimlere katılım farklı halkların temsil oranına göre belirlendi. Buna göre Cizirê Kantonu Meclisi üyelerinin yüzde 10’u Süryaniler, yüzde 10’u Kürtler, yüzde 10’u Araplar ve yüzde 5’i de diğer inanç ve kesimlerden oluşmalı.
 
Anf’nin haberine göre toplantının sonuçlarını açıklayan Yasama Meclisi üyesi Ciwan Mihamed, Yasama Meclisi’ne üyeliğin 14 Ocak tarihine kadar açık tutulacağını belirtirken, Yasama Meclisi Divanı ve Proje Kurulu’nun Kurucu Meclis olarak görevlendirildiğini kaydetti.  Kurucu Meclis’in alt birimleri ile seçim kurulunu belirleyeceğini ifade eden Mihemed, Kurucu Meclis’in en geç 4 ay içinde demokratik bir şekilde komite ve konseyler kurarak, Gözetim Konseyi’nin gözetiminde seçimleri organize etmesi, Daimi Yasama Meclisi ile Daimi Meclis’i oluşturması gerektiğini vurguladı. Mihemed, ’Umut ediyoruz ki Yasama Meclisi projesi demokratik bir Suriye için örnek olur’ dedi.
 
Kantonlar halinde yönetim modeli 
 
Batı Kürdistan Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi, bölgeyi üç kantona bölen Anayasa’yı kabul ettikten sonra, yönetim modelini de oluşturdu. 101 sandalyeli mecliste karar kılınırken, kantonların 20’şer bakanlıkla yönetilmesi kararlaştırıldı.
 
Batı Kürdistan Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi, önceki gün Amude’de 61 üyesi ile yaptığı toplantıda özerk yönetimin ’Toplumsal Sözleşmesi’ni kabul etti. Sözleşmede Suriye demokratik, özgür ve bağımsız bir ülke olarak tanımlanırken, Batı Kürdistan üç kantona ayrıldı ve bu kantonlar Suriye’nin bir parçası olarak değerlendirildi.
 
Yasama Meclisi daha sonra, yönetim modeli üzerine de anlaşma sağladı.  51 maddeden oluşan model, dört ayak üzerine oturtuluyor: Kanton sistemi, Yasama Meclisi, Yönetim, Adalet ve Yüksek Seçim Kurulu’ndan oluşuyor.  
 
Yüzde 40 cinsiyet kotasının uygulandığı bu yönetim modelinde, gençler için de kota var. Ayrıca Süryaniler için pozitif ayrımcılık karara bağlanırken, tüm kurumlarda eş başkanlık sistemi benimsendi.
 
Alınan kararlara göre özerk yönetim meclisi 101 sandalyeden oluşacak. 15 bin oy alan her kişi parlamenter olabilir. En çok oyu alan parti ise yönetimi oluşturma (hükümet) görevini üstlenir.  Oy kullanma yaşı 18 olarak belirlendi.  Kanton yönetimleri 20 bakanlıktan oluşuyor.
 
Bu bakanlıklar şöyle:
 
Dışişleri Bakanlığı
 
Meşru Savunma Bakanlığı
 
İçişleri Bakanlığı
 
Adalet Bakanlığı
 
Bölgesel, Belediye, Nüfus ve Şehircilik Bakanlığı
 
Maliye Bakanlığı
 
Çalışma ve İşçi Yerleştirme Bakanlığı
 
Eğitim bakanlığı
 
Tarım Bakanlığı
 
Elektrik, Sanayi ve Yeraltı Kaynakları Bakanlığı
 
Sağlık Bakanlığı
 
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı
 
Şehit Aileleri Bakanlığı
 
Aydınlanma ve İletişim Bakanlığı
 
Ulaştırma Bakanlığı
 
Gençlik ve Spor Bakanlığı
 
Turizm ve Arkeoloji Bakanlığı
 
Din Bakanlığı
 
Kadın ve Aile Bakanlığı
 
İnsan Hakları Bakanlığı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.