1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. 'Roj Peşmergeleri Fırat'ın doğusuna gidiyor'
'Roj Peşmergeleri Fırat'ın doğusuna gidiyor'

'Roj Peşmergeleri Fırat'ın doğusuna gidiyor'

A+A-

 

Roj Peşmerge Güçleri’nin ABD'nin isteğiyle Kuzey Suriye ve  Rojava’nın  sınır bölgelerine yerleştirileceği ileri sürüldü.

 

BasNews’e konuşan bir kaynak, Kuzey Suriye ve Rojava sınırına YPG’nin yerine Roj Peşmerge Güçleri’nin yerleştirileceğini söyledi.

Konuya hakim Rojavalı bir siyasetçi, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon söylemleri sonuca çıkan krizde ne Türkiye ne de YPG’den vazgeçemediğini bu nedenle üçüncü bir yol aradığını söyledi.

ABD’nin Türkiye’nin de onayı ile Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı bünyesinde ABD askerlerince eğitilen ve   Rojavalılardan oluşan Roj Peşmerge Güçleri’nin Kuzey Suriye ve Rojava’nın Türkiye ile Doğu Fırat sınırına yerleştirileceğini ileri sürdü. Kaynağa göre  ABD bu şekilde Türkiye ile YPG arasında meydana gelen krizi çözmek istediğini sözlerine ekledi.

Sözkonusu kaynağın aktardığına göre, sözkonusu plan çerçevesinde birkaç gün içerisinde Roj Peşmerge Güçleri’ne bağlı ilk birlikler Rojava’ya geçmeye başlayacak. Rojava'ya geçecek ilk grupta 400 Peşmerge’nin yer alacağı kaydedildi.   

Kaynağın verdiği bilgiye göre 8 bin Peşmerge’den oluşan Roj Peşmerge Gücü’nün Türkiye ile YPG güçlerinin çatışma olasılığı yüksek olan bölgelere gönderileceği öğrenildi.  Edinilen bilgilere göre Roj Peşmergeleri'nin geçişin,n Türkiye tarafından da sıcak karşılandığı bildirildi.

BasNews’in edindiği bilgilere göre, ABD bu şekilde Türkiye’nin olası bir operasyon için elinde bulundurduğu ‘terör grupları’ gerekçesini elinden almak istiyor.  

Roj Peşmerge Güçleri, Suriye krizi döneminde Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı bünyesinde oluşturuldu. PYD'nin kabul etmemesi üzerine Roj Peşmergeleri şimdiye kadar Rojava'ya gidememişti.  Roj Peşmerge Güçleri'nin büyük kısmı ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından eğitilmiş, Kürdistan'da IŞİD'e karşı ön cephede yer almıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.