1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rohingya Müslümanları öldürülürken alkışladılar
Rohingya Müslümanları öldürülürken alkışladılar

Rohingya Müslümanları öldürülürken alkışladılar

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen panelde, Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya Müslümanları'nın maruz kaldığı şiddete tanıklık edenler, şahit oldukları dramı anlattı.

A+A-

"Rohingya Müslümanlarının Acı Yüzü" adlı panelde, uluslararası sivil toplum kuruluşu, İnsan Hakları için Doktorlar üyesi Holly Atkinson, Myanmarlı Rohingyalılar İngiltere Organizasyonu Başkanı Maugn Tun Khin ve Rohingya Müslümanları ile ilgili 2006'dan bu yana birçok fotoğraf çalışması yapan gazeteci Greg Constantine, ülkede Müslümanların maruz kaldığı şiddet olaylarında tanık olduklarını anlattı.

Arakan'da Müslümanlara yönelik şiddet olaylarında birçok insan hakkı ihlalleri yapıldığına işaret eden Atkinson, Mart 2012'de Arakan'da şahit olduğu dramı paylaştı. Bölgede bulunduğu sırada şiddet olaylarının her geçen gün arttığını gözlemlediğini belirten Atkinson, Müslümanlara ait bir yerleşim bölgesinin tamamen yakıldığını ifade etti. "Camilerin yerle bir edildiğini şahit olduk" diyen Atkinson, Müslüman halkın işyerlerinin tamamen kullanılmaz hale getirildiğini belirtti. Atkinson, "Şiddete maruz kalanlarla görüştüğümüzde olaylarda daha büyük dramların yaşandığına şahit olduk. Küçük çocukların dahi ayırt edilmeden korkunç bir şiddete uğradığını gördük. Tüm bu dram yaşanırken, Müslümanlar öldürülürken alkışlayan insanlara rastladık" diye konuştu.

Myanmar hükümetinin devam eden şiddeti görmezden geldiğini vurgulayan Atkinson, hükümetin insani yardım kuruluşlarına dahi müsaade etmediğine dikkati çekti. Rohingya Müslümanları'nın kamplarda zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını dile getiren Atkinson, "İlk yapılması gereken uluslararası yardım kuruluşlarının insani yardımlarını kamplardaki Müslümanlara ulaştırmasını sağlamak olmalı. Ancak orada ortam şu anda uluslararası yardım kuruluşlarının çalışması için oldukça kötü. Hükümet, bu kuruluşların yardımlarının oradakilere ulaştırılmasına imkan sağlamalı" ifadesini kullandı.

"CD'LERLE NEFRET YAYDILAR"

Myanmarlı Rohingyalılar İngiltere Organizasyonu Başkanı Khin, halk arasında Müslümanlara yönelik CD'lerle nefret yayıldığını anlattı. Doğup büyüdüğü Arakan'da şiddetin uzun yıllardır var olduğunu belirten Khin, "Ancak son dönemlerde CD yoluyla, Müslümanlara yönelik bir nefret yaymaya başlamışlardı. Bunların arkasında iş dünyasından insanlar olduğu gibi hükümetten de destek verenler vardı. CD'lerde çok şiddetli bir dil kullanıyorlardı. Müslümanların ülkeyi ele geçireceğini, sürekli cami yaptıklarını anlatıyorlardı. Bu şekilde halkın arasında büyük bir nefret duygusu yaydılar. Kadın, çocuk, yaşlı demeden şiddetlerini her geçen gün arttırdılar" açıklamasında bulundu.

Khin, şiddetin durması noktasında Myanmar'daki hükümetin hiçbir şey yapmadığına değinerek, yetkililerin oradaki Müslümanları yok saydıklarını kaydetti.

"Gazetecilerin Arakan'a girmesine izin verilmiyordu"

Rohingya Müslümanları ile ilgili 2006'dan bu yana birçok fotoğraf çalışması yapan gazeteci Constantine, fotoğrafları eşliğinde bölgede yaşanan dramda şahit olduklarını anlattı.

Constantine, Rohingya Müslümanlarının yaşadığı bölgeye gazetecilerin girişinin, geçen yıl yaz aylarında artan şiddet olaylarından sonra hükümet tarafından yasaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Burası uzun süredir Müslümanlara karşı uygulanan şiddet olaylarında en büyük dramın yaşandığı yerlerden birisiydi. Sadece belirli sayıda yardım kuruluşlarının sınırlı girişine izin veriliyordu. Gazetecilerin girişine müsaade edilmiyordu. Şiddet olaylarını durdurmak için yetkililerin herhangi bir adım attığını görmedim. Zaten bu şiddet yıllardır devam ediyordu. Bu bölgedeki Budist siyasi hareketler, Müslümanlara siyasi olarak hiçbir hareket alanı verilmemesi gerektiğini ifade ediyordu."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.