1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Roboskili aileler Meclis Araştırma Komisyonu'na tepkili
Roboskili aileler Meclis Araştırma Komisyonu'na tepkili

Roboskili aileler Meclis Araştırma Komisyonu'na tepkili

TBMM bünyesinde "Çözüm süreci" için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun Şırnak'taki temasları çerçevesinde Roboskili aileler ile bir araya geldi.

A+A-

TBMM bünyesinde "Çözüm süreci" için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Şırnak'taki temaslarına devam ediyor. AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, AKP Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, AKP Van Milletvekili Fatih Çifti ve BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun yer aldığı komisyona, AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlık etti. Komisyon ilk ziyaretini Şırnak Belediyesi'ne yaptı. Şırnak Belediye Başkanvekili Faik Saltan tarafından karşılanan heyet belediye başkan makamına geçerek bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında açıklamada bulunan Komisyon Başkanı Naci Bostancı, süreci dikkate alarak yerel yönetimler ve diğer mülki amirler olarak halka gidip çözüm ve barışı anlatarak tekrardan genç bedenlerin toprağa düşmemesi için çaba sarf etmeleri gerektiğini ifade etti. 
 
Bostancı'nın ardından konuşan Belediye Başkan Vekili Faik Saltan, 21 Mart'tan bu yana başlamış olan iyi atmosferi sonuna kadar destekliklerini vurgulayarak, "Tek temennimiz bugünden sonra insanlarımızın birlikte yaşayabileceği, eşit ve demokratik bir ülkenin yeniden inşasıdır. Halk olarak, toplum ve ülke olarak çok büyük acılar çektik. Dileriz ki bu çözüm süreciyle birlikte halklarımız yeniden birlikte yaşayabilecekleri demokratik bir ülkeye kavuşur" şeklinde konuştu. 
 
Komisyon Roboskili aileler ile görüştü
 
Buradaki temaslarını tamamlayan heyet ardından STK'lar ve Roboskili aileler ile görüşmek üzere Şehr-i Nuh Otel'e geçti. Burada Roboskili aileler adına Zeki Tosun, Veli Encü, Ubeydullah Encü ve Emine Ürek komisyon ile görüştü. Komisyon ile yapılan görüşmenin ardından değerlendirme yapan Roboskili aileler; komisyonun kendilerine yeni bir şey sunmadığını var olan söylemleri tekrarladığını, Roboski katliamını meşrulaştırma ve hükümeti aklama çabası içerisinde olduklarına dikkat çekti. Roboskili aileler adına görüşmeye dair kısa bir açıklama yapan Veli Encü, "Görüşmede özellikle Başbakanı ve AKP iktidarını Roboski katliamından dolayı eleştirdik. Özellikle katliamın bugüne kadar adli ve idari olarak soruşturma aşamasına gelinmemiş olmasını eleştirdik. Roboskili ailelere karşı yapılan baskılar tehditler özellikle idari para cezaları ve 500'inci gün vesilesiyle açılan soruşturmada, bugün duruşması yapılacak olan dava ile ilgili tepkilerimizi dile getirdik. Biz bu tepkilerimizi özellikle Başbakan'a yönelik tepkilerimizi dile getirirken, karşı çıktılar. Sürekli sözümüzü kestiler. Başbakan'ın bu durumdan dolayı çok üzüntülü olduğunu, 'acınızı paylaşıyor' deyip geçiştirdiler. Bu katliamın bir kaza sonucu olduğuna dair bir ikna çabası içerisindeydiler. Özellikle Mehmet Metiner ve komisyon başkanının açıklamaları bize bunlar oldu. Daha sonra Metiner'e siz bir Kürt milletvekili olarak Roboski'ye neden gelmediniz dediğimde 'sizin acınızı anlayabilmem için bir Kürt olmam veya oraya sizi görmeye gelmem yetmiyor, acınızı derinden yaşadım' diyerek geçiştirdi" diye aktardı. 
 
Roboskiye karşı Hantepe ve Gediktepe örneği ile savunma
 
Bu görüşmede kendilerini şaşırtan bir söylem olmadığını ifade eden Encü, "Elimize somut bir şey vermediler. Daha önce neler söylendiyse tekrarından başka bir şey olmadı. Bizi hep bir ikna çabası içerisindeydiler. Bize söyledikleri üzerinden zaman geçse dahi faillerinin mutlaka cezalandırılacağını söylediler. Buna karşın ben de; 'Roboskili aileler, 12 Eylül mağduru Berfo ana gibi yaşlandığında bunlar yargı önüne çıkarılsa ne, çıkmasa ne olur. Bu ne vicdanları ne de kamuoyunu tatmin edecek. Bunu söyledikten sonra Reyhanlı olayını hatırlattım kendilerine. Reyhanlı'da hayatını kaybedenler sivil insanlardı ve olaydan sonra kısa sürede gözaltılar ve tutuklamalar oldu. Hatta geçen hafta iddianamesi hazır olup müebbet hapis istemiyle yargılananlar oldu. Roboskili aileler olarak biz bu duruma sevindik. Roboski'de katledilenler de sivildi ve içerisinde çocuklar vardı ve yargısız infaz yapıldı. Biz görüşmeden bu kararın Başbakan tarafından verildiğini belirttik. Buna karşı çıktılar. Bizim için siyasi muhatap başbakandır. Hükümetin bu olayda suçsuz olduğu algısı yaratmaya çalıştılar. Hantepe ve Gediktepe olaylarını örnek vererek katliamı meşrulaştırmaya çalıştılar" diye konuştu. 
 
Ürek: Artık kimseye inanmıyorum
 
Görüşmeye katılan Emine Ürek ise, artık hiç kimseye inanmadığını, yaklaşık 2 yıldır tek dileklerinin adaletin sağlanması olduğunu vurguladı. Umutsuz olduklarını ifade eden Ürek, "Başbakan olduğu sürece hiç kimse yargılanmayacak. Kimse bana Başbakanı savunmasın. Çünkü bu devletin sorumlusu başbakandır. Bu devlette ne olup bitiyorsa ve bir Genelkurmay Başkanı uçak kaldırıp bir yeri bombalıyorsa Başbakan'ın bundan mutlaka haberi vardır. Eğer haberi yoksa ve suçluları bulamıyorsa niye başbakanlık yapıyor? Benim gibi evinde otursun" tepkisinde bulunduğunu kaydetti. 
 
Valiliğin hazırladığı programda görüşmek için seçilenlerin daha çok korucu ve AKP yanlıları olması tepkilere neden oldu. Aileler ve STK'liler ile basına kapalı yapılan ve gece geç saatlere kadar süren görüşmenin ardından basın açıklaması yapıldı. Komisyon adına açıklamayı yapan Komisyon Başkanı Naci Bostancı, "Herkes çözüm sürecini destekliyor. Herkes ilerlemesi için bir çaba içerisinde olduğunu görüyorum. Her şey güllük gülistanlık değil. Toz-pembe bir tablo çizmek istemiyorum. Özellikle Şırnak-Cizre hattında yaşanan kimi olaylar çözüm süreci üzerinde karabulut gibi duruyor. Başka yerlerde rastlamadığımız olaylar. Tabi bunun nedenlerini iyi anlamak lazım. 'Niye bu çocuklar taş atıyor? Çözüm sürecine ilerletmeye çalışırken niçin böyle problemlerle karşılaşıyoruz? Acaba herkes elinden geleni ortaya koyuyor mu? Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor mu?' şeklinde değerlendirmelerle karşılaştık. Buradaki sorumluların, valiliklerin ve STK'ların bunları iyi araştırması gerekir. Tabi burada birtakım şartlı refleksler ve kaygılar olabilir. Bunlara daha toleransla karşılamak, iyi niyetle bakmak doğru olur diye düşünüyorum. Farklı çevreden gelen insanların telaffuzları farklı olsa da çözüm sürecine ve ortak yaşama yaptığı vurgular bizim bu çözüm sürecine olumlu neticeye ulaşması bakımından arkasındaki o toplumsal iradeyi gösteren çok önemli bir veri olarak görmemizi sağlıyor" dedi. 
 
'Süreç şaibeli işlerin açığa çıkmasına sebebiyet verecek'
 
"İyi niyetli olmak, sosyolojik bir bakışı esas almak sentetik bir dil yerine daha nüfuz edici ver başkalarını hesap edici bir dille davranmak çözüm sürecini kolaylaştıracaktır" ifadeleri ile açıklamasına devam eden Bostancı, şunları kaydetti: "Dinlediğimiz arkadaşlarda yüksek bir bilincin bulunduğunu söyleyebilirim. Çok acılar yaşandı bu acılara ilişkin adalet talebi söz konusu, en yakın acılardan birisi Roboski'de yaşanan olaylar, oradan gelen arkadaşların adalet talebini buradan bir kez daha dinledik, şahit olduk. Yaşanan bu süreç geçmişte yaşanan birçok karanlık olayın aydınlanmasına, şaibeli işlerin açığa çıkmasına sebebiyet verecektir" dedi. 
 
Yapılan açıklamanın ardından Şırnak'taki temaslarını tamamlayan heyet, Hakkari'deki temasları için yola çıktı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.