1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Roboski için tırmandılar
Roboski için tırmandılar

Roboski için tırmandılar

Roboski Katliamı’nın yıldönümü nedeniyle Mazlum-Der ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubeleri öncülüğünde Erek Dağı’na tırmanış gerçekleştirildi.

A+A-

 

Sabah saatlerinde gerçekleştirilen tırmanışa Mazlum-Der ve İHD Şube üyeleri ile birçok sivil toplum örgütü üyesi de katıldı.

 

Karın 50 cm civarında olduğu ve Van gölünü karşıdan gören Erek dağındaki tırmanış sırasında havanın güneşli olması tırmanmayı kolaylaştıran faktör oldu.
 

 


 

“Roboski için adalet” yazılı pankart taşıyan grup 2 saat süren bir yolculuğun ardından dağın zirvesine ulaştı.

 

Burada açıklama yapan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, dünyanın gözü önünde gerçekleşen bir olayın karanlıkta bırakılmak istendiğini belirterek, “Eğer bu olay tüm yönleriyle açığa çıkarılmazsa, uluslararası hukuk buna müdahil olup olayı aydınlatmazsa herkes için çağın yüzkarası bir leke olarak kalacaktır, tarihin sayfasına böyle geçecektir” dedi.

 

ROBOSKİ  KATLİAMI NEYDİ?

 

28 Aralık 2011 akşamı Türk Hava Kuvvetlerinin, Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Kürdistan Bölgesi topraklarında F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 35 köylü yaşamını yitirdi.  Olaydan bir kişi yaralı olarak kurtuldu.

 

Genelkurmay Başkanlığı olay sonrası açıklamasında,“28 Aralık 2011 tarihinde saat 18.39’da tespit edilen grubun PKK'nin kullandığı yolları kullanması sebebiyle vurulmasına karar verildiğini ve operasyonun TSİ 21.37 - 22.24 arasında gerçekleştiğini” belirtti.

 

Olayı araştırmak üzere TBMM'de Uludere Alt Komisyonu kuruldu. Ayrıca Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. Başvuruda Türkiye'de etkin bir soruşturma yürütülmeyeceği şüphesi vurgulanarak, sorumluların ancak uluslararası yargılama mekanizmaları sayesinde açığa çıkarılacağı belirtildi.

 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu konuyla ilgili hazırladığı raporda olayda kasıt olmadığını bildirdi.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma hakkında Haziran 2013'te görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi.

 

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 7 Ocak 2013 tarihli gerekçeli kararında, "gerek şüphelilerin gerekse olayda görev yapan diğer TSK personelinin, TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri, dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığının anlaşıldığı" denilerek takipsizlik kararı verildi.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.