1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Robert Fisk: Mısır demokrasisi dün Öldü...*
Robert Fisk: Mısır demokrasisi dün Öldü...*

Robert Fisk: Mısır demokrasisi dün Öldü...*

Bana göre, bir diktatörün hapishanesinde öldüğünüz zaman -Mısır'ın seçilmiş tek cumhurbaşkanı olmasanız dahi- bir anlamda öldürülmüşsünüz demektir

A+A-

 

Muhammed Mursi'nin ölümü son derece öngörülebilir, gerçekten çirkin ve bence muhtemelen bir cinayetti.

 

Bana göre, bir diktatörün hapishanesinde öldüğünüz zaman -Mısır'ın seçilmiş tek cumhurbaşkanı olmasanız dahi- bir anlamda öldürülmüşsünüz demektir. Hücre hapsi, tıbbi tedavi eksikliği veya izolasyon olup olmadığı önemli değil. Mahkemenin adaletsiz, suçlamaların boş, cezanın küçük düşürücü olmasının da ehemmiyeti yok. Bu ve benzer koşullar altındaki bir mahkum kapılar açılana kadar her gün ölümü bekler. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için kapı hiçbir zaman açmayacaktı.

Resmi unvanını kullanıyorum, çünkü askeri darbeyle devrilen bir cumhurbaşkanı, seçilmiş cumhurbaşkanı sıfatını muhafaza eder. Tıpkı darbeyi düzenleyen adamın şimdi Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi olarak adlandırılması gerektiği gibi. İlkinin unvanı onuru temsil ediyor. İkincisinin unvanıysa gerçeği.

Mursi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu yüzde 51'in biraz üzerinde bir oy oranıyla kazanmıştı. Sisi geçen sene yüzde 97'nin biraz üzerinde oy aldı. Sayılar her şeyi ortaya koyuyor, değil mi? Birincisi demokrasiyi temsil ediyor. İkincisiyse sadece, Mısır'a çocuk muamelesi yapılmasını temsil ediyor.

Bir anlamda, Mısır demokrasisi sonunda Kahire’deki o kafeste öldü. Mursi'nin hızlıca ve büyük ölçüde gizlice defnedilmesine şaşmamalı.

Zavallı yaşlı Mursi'nin kendisi romantik bir figür değildi. Bir yıldan az süren seçilmiş cumhurbaşkanlığı karman çorman, bozuk, artan derecede acımasız ve çok fazla kibirliydi. Müslüman Kardeşler her zaman gösterişin acısını çekti. Onun yüzden Mübarek'in düşüşü kesinleşene kadar 2011 Mısır Devrimi'nden uzak durdu. Ve Mursi şiddetin sona ermesinden önce orduyla (gelecekteki baş düşmanı) bizzat görüşmeye başladı.

                   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.