1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Reform paketine tam saygımı ifade ediyorum'
'Reform paketine tam saygımı ifade ediyorum'

'Reform paketine tam saygımı ifade ediyorum'

Irak Cumhurbaşkanı Masum, hükümetin aldığı reform kararlarını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu kararların yürürlüğe girmesi için takipçi görevini üstleneceğim" dedi.

A+A-

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, hükümetin aldığı reform kararlarını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu kararların yürürlüğe  girmesi için takipçi görevini üstleneceğim" dedi.

Masum, yaptığı televizyon konuşmasında, ülkedeki hizmet aksaklıkları ve yolsuzlukla mücadele için yapılan halk gösterilerinin vatandaşlık ve özgürlük esasına dayalı devletin inşasına katkı sağladığını belirterek, hükümetin reform kararlarının uygulanması için yürütme erkinin aktifleştireceğini ifade ederek, halkın siyasi, güvenlik, ekonomik, hizmet ve yargı alanındaki reform taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

Masum, göstericilere yönelik, "Yetkililerin meşru taleplerinizi dinlemesini mecbur kılan kamuoyu oluşturma çabanızdan dolayı çok mutluyum" dedi.

"Bazı siyasi ve idari mevkilerin ve devletteki istisnai bütçelerin lağvedilmesiyle kalmayıp, Irak devleti için bela haline gelen yolsuzlukla mücadele alanı için kapsamlı strateji geliştirilmesi gerekiyor" diyen Masum, "Bu yolsuzlukların terör örgütü DAEŞ çetelerinin oluşturulduğu riskten az olmadığını" aktardı.

Masum, yolsuzlukla mücadele komitelerinin "mutlak ciddiyet" ve "yüksek profesyonelliğe" dayalı çalışma yürütmesi ve görevini "şeffaf" bir şekilde yerine getirmesi gerektiğine işaret ederek, bu komitelerin yolsuzluk yapanların yargı önüne çıkarılması için ulaştığı sonuçlar ve aldığı icraatlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirmesini istedi.

Hükümetin reform kararları

Hükümetin aldığı reform kararlarını memnuniyetle karşıladığını belirten Masum, şunları kaydetti:

"Halkın temsilcileri tarafından onaylanan bu reform paketine tam saygımı ifade ediyorum ve yürürlüğe girmesi için takipçi görevini üstleneceğim. Anayasanın korunması sağlamakla görevli olduğum için yürütme denetim ilkesini aktifleştireceğim ve ilgili makamları halka karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri için teşvik edeceğim."

"Irak devletini temsil etmeye başladığımda soyu tükenmiş diktatör rejime (Saddam) karşı mücadele zamanlarında taşıdığım İngiltere vatandaşlığını bırakmıştım " diyen Irak Cumhurbaşkanı Masum, devlette üst düzey makamlarda bulunanların yabancı ülke vatandaşlığını bırakmaları ve bunun madde olarak anayasaya sokulması çağrısı yaptı.

İdam kararları

Masum, "Toplumun güvenliğini korumak için geçmiş yıllardan ve çeşitli nedenlerle biriken idam kararlarını onayladım" şeklinde konuşan Masum, şöyle devam etti:

"Irak güvenlik güçleri, Peşmerge, Haşdi Şabi ve aşiret gönüllülerinin verdiği kurbanları saygıyla anıyorum. Irak'ı ve halkını teröre karşı zafer elde etmesi, ülkenin her yerinde barış ve güvenliğin hakim olması ve vatandaşlık haklarının korunduğu, özgürlük, refah ve ilerlemenin hakim olduğu devletimizi tesis etme yolumuzda başarılı olmamız için yüce Allah'a dua ediyorum."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.