1. YAZARLAR

  2. Fehmi KORU

  3. Referandumla mazeretsiz bir siyasi iktidara sahip hale geldik.. Elinde ‘sihirli değneği’ olan..
Fehmi KORU

Fehmi KORU

http://fehmikoru.com/
Yazarın Tüm Yazıları >

Referandumla mazeretsiz bir siyasi iktidara sahip hale geldik.. Elinde ‘sihirli değneği’ olan..

A+A-

Halkın yarısından biraz fazlasının desteğini almayı ve 18 maddelik anayasa değişikliği paketini onaylatmayı başarmış bir lideri var Türkiye’nin..

Adı: Recep Tayyip Erdoğan…

- Reklam -


Dün yapılan referandum bunu bir kez daha gösterdi.

Referandumda kullanılan ‘Evet’ oyları.. 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan’a verilen oyların elifi elifine aynısıdır.

Anayasa değişikliği paketi onun yeni yetkilerle mücehhez kılınmasını amaçlıyordu ve seçmen kıl payıyla da olsa ona bu imkânı sağladı.

Ortasından bölünmüş güzel ülkemiz

Kıl payıyla cumhurbaşkanı seçilmek işin doğasında var, artık dünyada herkesten –veya halkın büyük bölümünden– oy alarak seçilen liderler yok; ancak bir ülkenin ‘parlamenter’ olan sistemini ‘başkanlık’ ile değiştirmek için ‘bıçak sırtı’ başarılar biraz sorunlu.

Tablo tam ortasından bölünmüş bir Türkiye tablosudur.

Bugünkü Türkiye tablosuna ancak MHP’nin açık ve güçlü desteğiyle ulaşılabilmiştir.

Yazılarımı takip edenler benim temennimi biliyor. Şu satırlar konuya ilişkin birkaç gün önceki (11 Nisan) yazımdan:

“Referandumun sonucunda hangi tez kabul görürse görsün, bu kimse için bir ‘zafer’ teşkil etmeyecek. Vartayı az zararla atlatmak istiyorsak.. umalım ki.. sandıktan bir tarafın oyu diğerinden bayağı baskın çıksın… / Hangisi olursa.. yüzde 60’ı bulsun…”

Temennim aynı gün açıklanan A&G firmasının iddialı “Sandıktan yüzde 60 ‘Evet’ çıkacak” diyen kamuoyu araştırması ile doğrulandı; ancak dün yapılan oylama sonucu endişelerimi pekiştirdi.

Bizim millet olarak şöyle bir özelliğimizin var olduğuna inanıyorum: Bir şeyin, bir fikrin, bir tezin olumlu veya olumsuz taraflarının anlatılması bizi bir tarafa meyleymek için yeterli olmuyor; genellikle o şeyin/fikrin/tezin uygulamasını da görmek istiyoruz.

Anayasa değişikliği paketinin halktan güçsüz de olsa destek almasını biraz bu özelliğimizle açıklayabiliyorum: Her sıkboğaz olduğumuzda, sorunlarla karşılaşıldığında gündeme taşınan bir konuydu ‘başkanlık sistemi’; Turgut Özal’dan günümüze hep bu yönüyle tartışılageldi.

“Ülkemiz ‘başkanlık sistemi’ ile yönetiliyor olsaydı.. her alanda karşılaşılan sorunlarımız daha kolay çözülürdü” görüşü milletin siyasi hafızasında böyle yer etti.

 

 

Yazının devamı için tıklayın

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.