1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Referandum ile Kürdistan halkının taleplerini dünyaya duyurmak istiyoruz'
'Referandum ile Kürdistan halkının taleplerini dünyaya duyurmak istiyoruz'

'Referandum ile Kürdistan halkının taleplerini dünyaya duyurmak istiyoruz'

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan halkının referandum ile mesajını tüm dünyaya duyurmayı amaçladığını söyledi.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigman Gabriel  arasındaki görüşme sona erdi. Görüşme ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Almanya Dışişleri Bakanı Sigman Gabriel ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini belirterek, görüşülen konular hakkında bilgi verdi.

Başkan Barzani,  Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumuna ilişkin ‘‘Referandumda amacımız Kürdistan halkının talebini ve sesini dünyaya duyurmaktır. Biz referandumda barışçıl ve diyalog yolunu tercih ediyoruz. Bu karar Arapların, Kürtlerin ve bölgedeki tüm halkların onayıyla yapılacaktır’’ dedi.

Referandumu eleştirenlerin referandumun amacını tam anlayamadıklarını belirten Barzani, ‘‘Referandumdaki amacımız Kürdistan halkının seçimini dünyaya duyurmaktır’’ ifadelerini kullandı.

Musul operasyonuna ilişkin ise Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, ‘‘Musul operasyonu başlamadan Irak ordusu ile Peşmerge arasında iyi bir işbirliği ve plan oluşturuldu. Peşmerge 17 Kasım’dan 27 Kasım'a kadar üzerine düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getirdi.  Peşmerge 100 km uzunluk ve  10 km genişliğindeki bölgeyi IŞİD’den kurtardıktan sonra Irak orddusu operasyona başlayabildi’’ şeklinde konuştu.

Başkan Barzani, IŞİD'in Musul kentinden çıkarılmasının örgütün büyük darbe yediği anlamına geldiğini ancak IŞİD’in tamamen yok edilmiş olmayacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, IŞİD’in yenilmesinde Almanya’nın Peşmerge’ye verdiği desteğin büyük katkısı olduğunun altını çizdi. Barzani ancak uluslararası desteğin yeterli düzeyde olmadığını da sözlerine ekledi.

Gabriel: Kürdistan’a daha fazla önem verilmeli

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, “Kürt halkının kararı, Kürt halkının durumu için en iyi çözüm olacaktır” dedi.
Kürdistan’a daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Gabriel, “Referandum Irak ve Kürdistan arasındaki özel bir meseledir. Irak bağımsızlık referandumuna karşı değil” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.