1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Raşid Dostum yine Rus taraftarı oldu
Raşid Dostum yine Rus taraftarı oldu

Raşid Dostum yine Rus taraftarı oldu

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Raşid Dostum, Moskova'da Rus yetkililerden acil yardım istedi. Bir zamanlar Rusya destekli Afgan hükümetinin en önemli komutanı olan Dostum, ani bir kararla mücahidlerle anlaşmış ve Rusları satmıştı.

A+A-

Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı General Raşid Dostum, çeşitli temaslar için gittiği Rusya’da ülke yetkililerinden ‘terörle mücadele’ konusunda yardım istedi ve Afganistan’ın Rusya’ya ihtiyacı olduğunu söyledi.

General Dostum’un Rusya’ya yönelik bu sıcak yaklaşımı, yeniden Rus taraftarlığına döndüğü şeklinde yorumlandı. Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal ettiği dönemde Rus taraftarlığı ile ön plana çıkan Dostum, işgalden sonra ise kukla Necibullah'ı desteklemişti. Dostum, Necibullah'ın fazla dayanamayacağını anlayınca, bir anda Mücahidlerin safına geçmişti.

Raşid Dostum, Rusya’da ülkenin Savunma Bakanı Sergei Shoygu ile bir araya geldi. Dostum’un Rus bakandan Afgan ordusuna yeni teçhizat alımı ve hava kuvvetlerinin oluşturulması konusunda yardımcı olmasını istediği bildirildi.

Rusya’nın bu isteğe nasıl bir cevap vereceği şu an bilinmiyor ancak özellikle IŞİD’in varlığı ve saldırıların Tacikistan sınırında yoğunlaşması da Rusya’yı düşündürüyor. Kulislere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise böyle bir yardımın gündemlerinde olduğunu ifade ediyor.

DOSTUM, ÇEÇEN LİDER KADİROV İLE GÖRÜŞTÜ

Raşid Dostum Çeçenistan’ın Rus yanlısı lideri Ramzan Kadirov’un daveti ile Grozni’yi de ziyaret etti.

Çeçen yetkililerle görüşmelerden sonra açıklama yapan Dostum Kabil hükümetinin IŞİD’e karşı savaşta Rusya'nın yardımına muhtaç olduğunu söyledi.

Kadirov’un daveti ile Çeçenistan’a giden Dostum IŞİD’in Afganistan’ı tamamıyla ele geçirerek savaş meydanına çevirmek istediğini savundu. Ona göre, Afganistan ve Rusya bu konuda bir “Uluslararası koalisyon" oluşturabilir.

Dostum Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarına açık destek vermedi ama “Rusya ABD ile radikallere karşı savaşa erken katılabilirdi” ifadelerini kullandı.

Çeçen lider Kadirov ise General Dostum’un uluslararası terörizmle mücadelede kendilerinden ders almaya geldiğini söyleyerek yine bir diplomatik skandala yol açtı.

DOSTUM, İKİ BÜYÜK KATLİAMIN DÜZENLEYİCİSİ

İki kere Türkiye'ye kaçmak zorunda kalan Raşid Dostum, Afganistan'da yaşanan en korkunç katliamlardan biri olan 2002 yılındaki Şibirgan katliamının en önemli aktörlerinden biri.

Amerikan güçlerine direnirken, sivillere zarar gelmemesi için teslim olmayı kabul eden yedi binden fazla direnişçi, konteynırlara doldurulmuş, iki günlük yolculuk sonunda, bir kısmı havasızlıktan ve susuzluktan ölürken, geri kalanlar da yine Dostum'a bağlı silahlı güçler tarafından kurşuna dizilmişti. Katliamın ayrıntıları, bir şekilde kurtulmayı başaran birkaç direnişçinin anlatımıyla ortaya çıkmıştı.

Kala-ı Cenk'teki katliamda ise teslim olan direnişçiler, tutuldukları hapishanede, isyan gerekçesiyle kurşuna dizilmiş ve 800'e yakın direnişçi öldürülmüştü.

ABD desteğiyle ve emriyle işlenen Şibirgan ve Kala-i Ceng katliamında ölenlerin cesetleri daha sonra buldozerlerle gömülmüş, toplu mezar, Afganistan'ın kuzeyindeki Deşt-i Leyli bölgesinde yıllar sonra, sağ kalanların anlattıklarından yola çıkan bir ekip tarafından bulunmuştu.

ABD Ordusu'nun 2006 yılında hazırladığı bilgi notunda Afganistan'ın kuzeyinde etkili olan Özbek asıllı General Raşid Dostum'un 'Cümbüş-ü Milli İslami' partisinin, bölgedeki güç mücadelesinde Rus istihbaratı tarafından desteklendiği öne sürülüyor.

 

 

Dünyabülteni

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.