1. HABERLER

  2. EDİTÖRDEN

  3. RAMAZAN ARINMA VE DİRİLİŞE FIRSAT OLSUN
RAMAZAN ARINMA VE DİRİLİŞE FIRSAT OLSUN

RAMAZAN ARINMA VE DİRİLİŞE FIRSAT OLSUN

A+A-

 

Allah’ın insanlara en büyük lütuflarından biri, onlara elçileri vasıtası ile tenezzül buyurması, vahyi ile yol göstermesidir. Ramazan ayı Yüce Allah’ın müminlere büyük bir ihsanıdır, zira bu ay Kur’an-ı Kerim’in ifadesi ile “…insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır..” Bu itibarla Ramazan ayı her şeyden önce Kur’an ayıdır. Bu ay kendisinde Kur’an’ın indirilmesi ile şeref ve değer kazanmıştır. Hadis kaynaklarımızdan Cebrail (as), Ramazanın sonuna kadar her gece Peygamber’imiz (sas)’e geldiğini ve Peygamber’imiz (sas) ona Kur’an okuyup dinlettiğini öğrenmekteyiz.

Kur’an- Kerim’in nüzulü aynı zamanda Hz. Muhammed (sas)’in peygamberliğinin de başlangıcıdır. Yani bu ay Kur’an ayı olmakla beraber Sünnet ayıdır da. Öyle ise bu ay, Kur’an ve sünneti okuyacağımız, Hz. Muhammed (sas)’in örnek hayatını öğreneceğimiz, bunlar üzerinde tefekkür edeceğimiz ve hayatımıza gücümüz oranında tatbik edeceğimiz aydır.

Dünya süslü ve çekici kılınmasına rağmen insanlar için sadece imtihan yurdudur. Bizler ise dünyanın cazibesine kapılarak günahlara dalıyor ve ruhumuzu kirletiyoruz. Ramazanın kök anlamlarından birinin, “yaz sonunda ve güz mevsiminin başlarında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur” 4 olduğu ifade edilir. Ramazan ayı günahlarla kirlettiğimiz ruhumuzu ibadet ve taatle arındırma ayıdır. Bu ayda cehennem kapılarının kapatıldığını, cennet kapılarının sonuna kadar açıldığını ve şeytanların zincire vurulduğunu haber veren Resul-i Ekrem (as); “Ramazan ayına girdiği halde günahlarını affettirmeden bu ayı tamamlayan kişinin burnu yerde sürünsün” diyerek bizlere elimizdeki fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeyi ve bu ayı günahlardan arınma için bir fırsat olarak değerlendirmeyi salık vermektedir.

Resul-i Ekrem (as)’ın “kalkan” olarak tabir ettiği ve inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek tutması halinde geçmiş günahlarının bağışlanacağını müjdelediği oruç ibadeti de bu ayın diğer özelliklerinden biridir.

Resul-i Ekrem (as)’in cömertliğinin zirve yaptığı bu ay, teravif ve itikaf ibadetleri ile adeta kendisini uzlete çekmek olduğu gibi, verilmesi zorunlu olan fitreler ve muhtaçların gözetilmesini emreden hadislerle toplumsal dayanışmanın ve kardeşliğin de sembulü olan bir aydır.

Allah’ın hoşnutluğunu kazandıracak taat ve ibadetlerle yoğun bir manevi ortam oluşturan Ramazan ayı tövbelerin, duaların, hayır ve hasenatın kabul olunduğu mübarek bir aydır.

Ufkumuz Haber ailesi olarak, bu mübarek ayın tüm İslam ümmeti için bir arınma, bilinç, silkinme ve dirilme ayı olmasını dileriz.

UFKUMUZ HABER EDİTÖRYA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.