1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Ramadi ve Felluce kentleri IŞİD'in Kontrolüne Girdi
Ramadi ve Felluce kentleri IŞİD'in Kontrolüne Girdi

Ramadi ve Felluce kentleri IŞİD'in Kontrolüne Girdi

El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti militanlarının, Irak\'ın kuzeyindeki Ramadi ve Felluce kentlerini kontrol altına aldığı bildiriliyor. Ülkenin kuzeyinde ise en az 16 kişinin öldüğü bir patlama meydana geldi.

A+A-

Irak İçişleri Bakanlığı, radikal İslamcı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının, ülkenin kuzeyindeki El Enbar vilayetindeki iki kentin büyük bir bölümünde kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Hükümetin birliklerini gönderdiği kentte, ağır silahlarla donatılmış kamyonların sokaklarda kontrolü sağlamaya çalıştığı bildiriliyor.

Irak İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, Felluce kentinin yarısının, İslamcı militanların elinde olduğunu kaydetti. Kentin kalan semtlerinin ise hükümet birliklerine destek vermeye çalışan silahlı semt sakinleri tarafından kontrol edildiği bildiriliyor. Görgü tanıkları, El Kaide bağlantılı örgütün, kentin sokaklarında kontrol noktaları oluşturduklarını ifade ediyor.

Ramadi kentinde de IŞİD militanlarının polisle çatıştığı gelen haberler arasında yer alıyor. AFP haber ajansının bölgedeki muhabiri, siyah bayraklar ve silahlı militanları taşıyan çok sayıda kamyonun kent sokaklarında gezdiği ve hoparlörlerden IŞİD'i öven şarkılar çaldıklarını bildirdi.

 

 Enbar vilayetinde uzun süredir huzursuzluk hâkim. Vilayette çok sayıda Sünni, Şii Başbakan Nuri El Maliki'yi protesto ediyor. Olayların kontrolden çıkmasına yol açan ise geçen hafta hükümet karşıtlarının Ramadi'deki protesto çadırlarının sökülmesi oldu. Çıkan olaylarda en az 14 kişi hayatını yitirirken, 44 milletvekili parlamentodaki görevlerinden istifa etmişlerdi. El Maliki, protesto çadırlarının El Kaide tarafından desteklendiğini öne sürmüştü.

Irak'ta bir yıldan uzun bir süredir azınlıkta olan Sünni gruplar, Şii El Maliki hükümetini protesto ediyor. Irak'taki Sünniler, hükümet tarafından haksızlığa uğradıklarını ve polis baskısının kurbanı olduklarını iddia ediyor.

Irak'ta yine bombalar patladı

Öte yandan perşembe günü Irak'ın kuzeyindeki Bakuba kenti yakınlarındaki Balad'da, bir bombalı saldırı meydana geldi. Otomobil içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az 16 kişinin hayatını kaybettiği, en az 25 kişinin de yaralandığı bildirildi. Yetkililer saldırının ardında kimlerin olduğunun henüz anlaşılmadığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.