1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. PYK-S: PYD’ye güvenmiyoruz, uluslararası garanti istiyoruz
PYK-S: PYD’ye güvenmiyoruz, uluslararası garanti istiyoruz

PYK-S: PYD’ye güvenmiyoruz, uluslararası garanti istiyoruz

A+A-

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENSK), Rojava Özerk Yönetimi’nin aldığı tüm partilerin ofis açabileceklerine yönelik kararını olumlu karşıladığını ancak PYD’nin son yıllarda imzalanan anlaşmalara bağlı kalmamasından dolayı uluslararası garanti istediklerini belirtti.

Rojava Özerk Yönetimi, aldığı yeni bir kararla tüm partilerin Batı Kürdistan’da (Rojava) ofis açabileceğini açıklamıştı.

Özerk Yönetim Yasama Meclisi’ne bağlı Siyasi Partiler Komitesi Eşbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Özerk Yönetim’e çalışma izni başvurusunda bulunmayan tüm partiler Rojava’da ofis açabilir” denilerek, tüm tarafların bu karara bağlı kalmaları istenmişti.

Açıklamada ayrıca, “bu kararın ulusal çıkarların korunması ve Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) Rojava’da taraflar arasında bir diyalog ve birlik oluşturma çabalarına bir cevap olarak alındığı” belirtilmişti.

ENSK çatısı altındaki partilerden Suriye Kürtleri Birlik Partisi (PYK-S) Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Salih, kararı olumlu karşıladıklarını ancak PYD’nin son yıllarda Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ile ENSK imzalanan anlaşmalara bağlı kalmamasından dolayı uluslararası garanti istediklerini söyledi.

K24’e konuşan PYK-S Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Salih, “Son 7-8 yıllık tecrübelerimiz, PYD ve kendisine bağlı kurumların hiçbir anlaşmaya bağlı kalmadığını gösteriyor. Bundan dolayı uluslararası bir tarafın garantörlüğünü istemek bizim hakkımız” dedi.

1998 yılında Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri Celal Talabani arasında imzalanan anlaşmaya dikkat çeken Hasan Salih, “Kürtler için mücadele edebilmek ve gerçek bir uzlaşı için buna benzer anlaşma gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KNK Rojava Temsilciliği’nin Kamışlo’da önceki gün gerçekleştirdiği toplantıda, ulusal birlik konusunun yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik olası operasyonlara karşı ortak tavır alınması başlığının da ele alındığı belirtilmişti.

Toplantıda Kürt güçlerinin bölgedeki kazanımlarını koruyacak politikaların geliştirilmesi konusunun da konuşulduğu ifade edilmişti.

Toplantıda, tüm Kürt siyasi partileri arasında ilişkileri geliştirmekle görevli bir komite kurulmuştu.

Komitede, Derik Kanaat Önderleri Meclisi Üyesi Sinan Ahmed, Suriye Yazarlar Birliği Başkanı Dilawer Zengi, KNK Yürütme Konseyi Üyesi Ebdulkerim Umer, Derya Remadan ve Rojava Üniversitesi’nden Süleyman İlyas yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.